HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bouw 'Kunstenpand' Rotterdam-Zuid van start
25-04-2018
Dinsdag 17 april is het officiële startsein gegeven voor de bouw van het ‘Kunstenpand’ in het Hart van Zuid. Het pand zal huisvesting bieden aan onder meer Theater Zuidplein, een vestiging van Bibliotheek Rotterdam, verschillende expositieruimten, een ‘huiskamer’ en horeca. Het startsein voor de bouw werd verricht door wethouder Simons, spoken word-artiest YMP en de directeuren van Theater Zuidplein en Bibliotheek Rotterdam, die zogenoemde 'paalpunten' signeerden en voorzagen van een korte boodschap. 
Het Kunstenpand moet het nieuwe culturele hart worden van Rotterdam-Zuid. Het gebouw, dat een markante glazen gevel krijgt, verrijst naast het bus- en metrostation en de hoofdingang van Winkelcentrum Zuidplein. Het Kunstenpand is de tweede belangrijke mijlpaal in het kader van het grootschalige project Hart van Zuid, na oplevering van het nieuwe zwembad in december 2017. Het project Hart van Zuid is gericht op gebiedsontwikkeling rondom Rotterdam Ahoy, Zuidplein en omgeving. Het moet uitgroeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid, waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Het hele Zuidpleingebied ondergaat daarom de komende jaren een grote metamorfose. 

Het Kunstenpand, waarvoor ook wel de werktitel ‘Pand Z’ gebruikt wordt, is ontworpen door ontwerpbureau De Zwarte Hond, dat het gebouw omschrijft als ‘een helder, compact volume van circa 12.000 vierkante meter met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint’. Hart van het gebouw is een hoge ontvangsthal. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal. Hier bevinden zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en een´foodcourt´ met horecavoorzieningen. Ook is er een podium voor verschillende gebruikers. Dieper in het gebouw liggen twee theaterzalen. De architecten schrijven verder over het gebouw: ‘Het open karakter in het gebouw is ondanks een aantal gesloten ruimtes gewaarborgd door de compactheid. De zicht- en looplijnen zijn kort en de relaties tussen alle verschillende gebruikers is zeer direct. Indien gewenst kunnen bepaalde functies die aan de ontvangsthal liggen afgesloten worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bibliotheek en het podium. Voor elk evenement kan het gebouw dus worden aangepast. Het nieuwe plein voor het pand fungeert als verlengstuk van de ontvangsthal. Hiermee kan het Kunstenpand zich nog sterker profileren in de wijk.’

Het is de bedoeling dat Theater Zuidplein en de bibliotheek in het nieuwe pand samen een divers aanbod op het gebied van theater, kunst, lezen, leren en informeren gaan bieden: waardoor er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat iets te doen is. Ook is er ruimte voor een ‘huiskamer’ van Zuid: een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen verblijven en voorstellingen kunnen bijwonen.

Theo Kemperman directeur Bibliotheek Rotterdam zegt over het nieuwe pand: ‘Het past in het beleid van Bibliotheek Rotterdam om samen met partners, op een plek waar de stad zich op alle manieren gaat ontwikkelen, een bescheiden maar duidelijke rol te mogen spelen. Het is ons als bibliotheek er alles aan gelegen om door die samenwerking, maar ook als zelfstandige bibliotheek mensen uit de buurt en misschien zelfs wel van iets verder, een plek te bieden waar ze zich kunnen ontwikkelen, kunnen ontdekken, ontspannen en waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Met onze collecties, programmering, en de fysieke ruimte - waaronder veel studieplekken - hopen we een aantrekkelijke plaats te zijn voor de bewoners rond en bezoekers van Zuidplein.’

Het Kunstenpand gaat naar verwachting eind 2019 open.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie