HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA organiseert hiphopfestival
23-05-2018
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) organiseert op zaterdag 26 en zondag 27 mei een hiphopfestival, tijdens welke bezoekers onder andere kunnen deelnemen aan workshops en lezingen, of voorstellingen kunnen bijwonen met dans of storytelling. 
Het hiphopfestival wordt op zaterdagavond afgetrapt met een seminar van multimediaal educatiebedrijf Blaka over de oorsprong van hiphop, waarna zij in zullen gaan op de relatie tussen hiphop en activisme. Aansluitend volgt de ‘Hiphop Evolution Showcase’ waarin dans, storytelling, spoken word, rap, scratchen en graffiti worden samengebracht om de lange reis die hiphop afgelegd heeft te vertellen. De zondag staat in het teken van de Hiphop Evolutie Junior Familiedag. Het programma van deze dag neemt de jonge bezoekers (4 – 12 jaar) mee door een tijdlijn van de geschiedenis van hiphop. Tijdens deze dag vinden er verschillende activiteiten plaats gericht op de jeugd tot 12 jaar, zoals een ‘silent disco’, een graffiti workshop van Mick La Rock, beatbox-lessen door André Accord en de Rappende Voorlezers, een concept ontwikkeld door Kiddo Cee a.k.a Chander Peroti. 

Overigens is door ProBiblio onlangs een zogeheten Hip Hop taskforce in het leven geroepen, gericht op de profilering van de bibliotheek als jongerenplatform voor urban culture. Vanuit deze Hip Hop taskforce ontwikkelt ProBiblio samen met Muziekweb en vier bibliotheken (AanZet, De Boekenberg, Rotterdam en Haarlemmermeer) HipHop In Je Bieb, een gezamenlijke programmering en collecties rond hiphop/urban culture. De taskforce organiseert op 24 mei in Bibliotheek Rotterdam de bijeenkomst HipHop in je Bieb #1, waar de plannen en inzichten gedeeld zullen worden met andere bibliotheken. Het zal tijdens deze bijeenkomst onder andere gaan over het bouwen van een netwerk, het samenwerken met jongeren, ervaringen uit België en de mogelijkheden met de collectie.
Zie ook de twee filmpjes die gemaakt zijn in het kader van HipHop in je Bieb, met Fresku en Elten Kiene.

Ook andere bibliotheken geven overigens in toenemende mate ruimte aan urban culture en spoken word in hun programmering, zo is Bibliotheek Gelderland Zuid op dit gebied vrij actief met activiteiten als Buiten zinnen en Mensen Zeggen Dingen.
 
In Vlaanderen zijn er eveneens verschillende bibliotheken actief met programmering specifiek op het gebied van hiphop en urban culture. Zo stond de Muntpuntmobiel van Muntpunt Brussel in de zomer van vorig jaar in het teken van hiphop. In oktober 2016 werd Urban Bib in het leven geroepen, een platform waar kennis - documentatie, onderzoek en expertise - over urban culture wordt gedeeld. Het is een collectie boeken, tijdschriften, dvd’s en cd’s met als thema urban kunsten en hiphopcultuur. Binnen dit platform participeren onder andere Bibliotheek Antwerpen (Permeke), Muntpunt Brussel en Bibliotheek Leuven.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie