HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB gaat samenwerken met Bookarang om gebruikers online bibliotheek leestips te geven
28-05-2018
De Koninklijke Bibliotheek gaat op haar e-bookplatform online Bibliotheek gebruikmaken van de technologie van Bookarang om lezers te helpen bij het ontdekken van boeken.  
Als lezers een boek aanklikken op de site van de online Bibliotheek, berekent Bookarang welke boeken er inhoudelijk bij passen. Deze titels worden ter inspiratie aan de lezer getoond. 
Bookarang is is gespecialiseerd in tekst- en literatuuranalyse en analyseert boeken op honderden inhoudelijke parameters, zoals stemming, gelaagdheid, thema’s en schrijfstijl. De aanbevelingen zijn gebaseerd op similarity matching: welke boeken lijken inhoudelijk op elkaar?
 
Hildelies Balk, sectorhoofd Marketing & Diensten bij de KB: 'De online Bibliotheek heeft duizenden titels beschikbaar. We willen het lezen graag stimuleren door lezers steeds naar een volgend boek te leiden. Bookarang helpt ons daarbij. Het systeem is innovatief en flexibel, dat past goed bij de KB.'
Frederique Schut, medeoprichter van Bookarang: 'We gebruiken machine learning om boeken inhoudelijk in kaart te brengen. Eigenlijk leren we de computer om een boek te lezen en te interpreteren zoals een mens dat doet. Het draait dus altijd om de inhoud van het boek en niet om massagedrag, zoals bijvoorbeeld bij "Andere mensen kochten ook".' Schut voegt er echter aan toe dat het systeem dat de boekadviezen berekent, geen absolute waarheid kent. 'Het is tot in detail te tunen. Is het onderwerp belangrijker dan de stijl? Is de gelaagdheid doorslaggevend? Wil je binnen het genre adviseren of mogen bij romans bijvoorbeeld ook passende biografieën worden getoond? Iedere boekverkoper of bibliothecaris heeft zijn eigen kijk op boekadvies. Samen met de KB hebben we gezocht naar de instelling die het best bij hen past,' aldus Schut.

De technologie zal deze zomer binnen de online Bibliotheek worden geïmplementeerd.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie