HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vlaamse bibliotheken kampen met overlast door jongeren
01-06-2018
De bibliotheken in het West-Vlaamse Waregem en het Belgisch-Limburgse Beringen zien zich vanwege door groepjes jongeren veroorzaakte overlast genoodzaakt maatregelen te nemen. De Bibliotheek Waregem schakelt securitypersoneel in om de orde te handhaven, terwijl de Bibliotheek Beringen ervoor kiest het eigen personeel te scholen in het omgaan met de jongeren.
De Bibliotheek Waregem is in 2016 verhuisd naar een nieuw gebouw, dat, onder andere door het gebruik van veel glas, een open en uitnodigend karakter heeft en daarmee moest uitstralen dat de nieuwe bibliotheek meer een ontmoetingsplaats is. De nieuwe bibliotheek, die ruim twee keer zo groot is als de oude, bleek enorm aan te slaan en kon een jaar na opening 30 procent meer bezoekers noteren. 
 
Sinds enkele maanden heeft Bibliotheek Waregem te maken met overlast door enkele jongeren. Het gaat om een klein groepje van vier dertien- en veertienjarige jongeren die luide muziek afspelen, chips op de grond gooien en het bibliotheekpersoneel bedreigen met grove taal, zo bericht Het Nieuwsblad. Burgemeester Kurt Vanryckeghem van Waregem is met de jongeren en hun leerlingenbegeleider gaan praten om ze te manen rustiger aan te doen. Daarnaast wordt er een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om de komende tijd op drukke tijden (vooral op woensdagmiddagen en zaterdagen) een oogje in het zeil te houden. Vanryckeghem: 'Op de zeer drukke momenten staan medewerkers van die firma aan de bibliotheek. Noem hen gerust bibliotheekwachters, ze moeten mensen wat afschrikken om tumult te maken. De bibliotheek moet opnieuw een rustige plek worden.'
Na de examenperiode wordt deze aanpak geëvalueerd. Als de jongeren voor hinder blijven zorgen, kunnen ze voor minstens één jaar de toegang tot de bibliotheek ontzegd worden.

Ook Bibliotheek Beringen in Vlaams Limburg meldt al enkele maanden last te hebben van hangjongeren. In Beringen gaat het om een groep van enkele tientallen jongeren die na schooltijd rondhangen bij de ingang van de bibliotheek, er lawaai maken, het personeel lastig vallen en zich uitdagend gedragen, wat door ouderen soms als bedreigend wordt ervaren. Er zijn zelfs ruzies die fysiek in de bibliotheek worden uitgevochten, zo meldt de VRT
De bibliotheek wil de situatie op een positieve manier aanpakken en liet het personeel een cursus volgen waarin ze leerden hoe ze moeten omgaan met de overlast. Daarnaast werkt de bibliotheek ook samen met buurtwerkers, de scholen en de politie om de overlast aan te pakken. 'Het is heel belangrijk om krediet op te bouwen door [de jongeren] positief te ontvangen en ze te vragen hoe het gaat, bijvoorbeeld. We geven ze een gevoel dat ze welkom zijn in de bib maar dat er hier natuurlijk ook bepaalde regels zijn,' aldus Anne Vrints van de bibliotheek.

Volgens de VRT werpt de nieuwe aanpak reeds zijn vruchten af. De afgelopen weken waren er minder problemen in de bibliotheek, maar het probleem is nog altijd niet helemaal van de baan. De bibliotheek blijft samenwerken met buurtwerkers, scholen en politie om de overlast aan te pakken.

Ook in Nederland maken bibliotheken geregeld melding van overlast door jongeren. In het laatste nummer van Bibliotheekblad (nr 4, 2018) komen hierover vertegenwoordigers van de bibliotheken in Tiel, Alkmaar en Amersfoort aan het woord.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie