HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Regiobib Pajottenland & Zennevallei officieel een feit
05-06-2018
Op 25 mei werd met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door 14 betrokken lokale besturen van gemeenten in Vlaams-Brabant officieel de Regiobib Pajottenland & Zennevallei in het leven geroepen. Na eerdere projectmatige samenwerkingen tussen de bibliotheken is de samenwerking nu juridisch verankerd binnen de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei.. 
Binnen de Regiobib Pajottenland & Zennevallei participeren veertien bibliotheken: Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat. Een hechtere samenwerking werd wenselijk geacht om de toekomstige, maatschappelijke uitdagingen aan te kunnen gaan en efficiënter te kunnen werken om in een context waar de taken van de bibliotheken steeds complexer worden een nog meer klantgerichte dienstverlening te realiseren. Wat ook meespeelt is dat met ingang van 2018 de provinciale ondersteuning voor de regionale bibliotheekwerking is weggevallen. 
 
De genoemde bibliotheken werkten de afgelopen jaren al steeds meer samen, maar wilden nog sterker komen te staan door de samenwerking binnen de Regiobib officieel te formaliseren. ‘De voorbije jaren werkten de bibliotheken vooral projectmatig samen voor allerlei gezamenlijke initiatieven. De komende jaren willen we als bibliotheken uit een zelfde regio samen werk maken van een meer klantgerichte dienstverlening. Krachten regionaal bundelen, maar toch de eigenheid van iedere bibliotheek bewaren: daar streven we naar. Iedere bib is ingebed in een eigen sociaal weefsel in zijn gemeente. Ook met de regiobib blijft er sprake van lokale taken en diensten, maar al wat samen kan uitgevoerd worden en tijdswinst en efficiëntie oplevert, kan beter regionaal worden georganiseerd. Om dit te kunnen organiseren en door het wegvallen van de provinciale financiële middelen vanaf 2018, vragen de vijftien bibliothecarissen voor 2018 en 2019 aan de lokale besturen een financiële bijdrage van 0,15 euro per inwoner. Ook worden de mogelijkheden van projectfinanciering nader bekeken. Tenslotte hopen we op Vlaamse ondersteuning omdat de middelen van de provincie overgeheveld worden naar Vlaanderen,’ aldus Katja Grammens, directeur van Bibliotheek Sint-Pieters-Leeuw en voorzitter van de Bibliotheekregio Pajottenland & Zennevallei, tegenover Het Nieuwsblad.

Katja Grammens legt in dit filmpje uit dat de vorming van de Regiobib voor de betrokken bibliotheken onder meer betekent werken vanuit één visie, één personeelsbestand, één boekhouding, gecentraliseerde backoffice-taken, één regionaal uitgewerkte dienstverlening en collectie, maar met aandacht voor de lokale accenten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie