HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuw Haags college wil Bibliotheek Bouwlust heropenen
05-06-2018
Het nieuwe Haagse college heeft in zijn op 29 mei gepresenteerde coalitieakkoord onder andere vastgelegd dat de bibliotheekvestiging Bouwlust weer open moet. Bibliotheek Bouwlust werd vijf jaar geleden gesloten. Met de heropening van de bibliotheek wordt een lang gekoesterde wens van enkele van de coalitiepartijen in het nieuwe college werkelijkheid. Daarnaast wil de coalitie een onderzoek naar ruimere openingstijden van bibliotheken. 
De nieuwe Haagse coalitie (bestaande uit Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks) presenteerde op dinsdag 29 mei zijn coalitieakkoord Den Haag, Stad van Kansen en Ambities (pdf). In het akkoord stellen de coalitiepartners onder andere: ‘Bibliotheken spelen in ons beleid ook een belangrijke rol: als ontmoetingsplek, als plek om meer en beter te (leren) lezen, om mediawijsheid te vergroten en als plek om huiswerk te kunnen maken. Bibliotheek Bouwlust wordt weer geopend en er komt een onderzoek naar langere openingstijden van bibliotheken.’ Het college trekt voor de heropening van Bibliotheek Bouwlust structureel 620.000 euro uit.
 
Overigens geven de coalitiepartijen met het besluit tot heropening van Bibliotheek Bouwlust gevolg aan een kort voor de gemeenteraadsverkiezingen (te weten op 15 februari) ingediende motie waarin gevraagd wordt om heropening van filiaal Bouwlust. In de door de Haagse Stadspartij ingediende motie wordt onder andere gewezen op draagvlakonderzoek (pdf) van de Bibliotheek Den Haag dat heeft uitgewezen dat er veel behoefte is aan een bibliotheek in Bouwlust, op een schriftelijk pleidooi van wijkbewoners en scholen voor heropening van de bibliotheek en op een handtekeningenactie van kinderen waarbij 2850 handtekeningen werden opgehaald. Tevens wordt in de motie gesteld dat heropening van de Bibliotheek Schilderswijk heeft laten zien dat een bibliotheek nieuwe stijl een groot succes is en dat bibliotheken een belangrijke rol vervullen als het gaat over het tegengaan van laaggeletterdheid, het verbeteren van de toegankelijkheid van kennis, het verhogen van de prestaties in het onderwijs en het verbeteren van de sociale cohesie. De motie werd unaniem aangenomen.

De bibliotheekvestiging in Bouwlust werd in 2013 gesloten in het kader van een bezuinigingsoperatie waarbij zes van de achttien wijkfilialen moesten sluiten. Een van de andere vestigingen die ook haar deuren moest sluiten, die in de Schilderswijk, werd in 2015 weer heropend en mag zich sindsdien verheugen in goede bezoekcijfers.

De sluiting van de wijkbibliotheken, met name die in de Schilderswijk en Bouwlust, stuitte op veel verzet. Verschillende partijen, waaronder GroenLinks en Hart voor Den Haag / Groep De Mos, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen (en nu met acht zetels vertegenwoordigd in de gemeenteraad), steunden de afgelopen jaren de roep om heropening van Bibliotheek Bouwlust en enkele andere vestigingen.

Op woensdag 6 juni bespreekt de gemeenteraad de inhoud van het coalitieakkoord.

In het laatste nummer van Bibliotheekblad (nr 4 2018) stelt Charles Noordam in een interview ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van Bibliotheek Den Haag van mening te zijn dat de in 2013 gesloten bibliotheken weer open moeten en sprak hij al de verwachting uit dat het filiaal in Bouwlust op korte termijn daadwerkelijk heropend zou kunnen worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Karin
3-3-2019 13:47
 Beste lezer(es),

Is er ondertussen al wat meer of concreet bekend over eventuele heropening van een bieb aan de Beresteinlaan?

Mvg, Karin

 
Kristin
31-8-2020 22:18
 Beste Karin,

De bibliotheek zou begin 2021 geopend worden. De verbouwingen zijn vandaag officieel begonnen!

Mvg,
Kristin

 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie