HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
DOK Delft lanceert crowdfundingcampagnes voor financiering deel inrichting OPEN
08-06-2018
Na een verbouwing van bijna een jaar zal aan het eind van de zomer De VAK, het Delfse centrum voor cultuureducatie, intrekken bij DOK Delft. Samen zullen ze vanaf dan optrekken onder de naam ‘OPEN’. DOK is voor de financiering van een deel van de inrichting van het nieuwe onderkomen en voor de aanschaf van speelmateriaal voor jonge kinderen crowdfundingcampagnes gestart via welke men in het totaal 20.000 euro hoopt in te zamelen. 
In september 2017 startten de verbouwingswerkzaamheden van het pand van de centrale vestiging van DOK Delft aan het Vesteplein. DOK gaat samen met het centrum voor cultuureducatie De VAK in het gebouw van de bibliotheek verder onder de naam OPEN. Het vernieuwde onderkomen zal naar verwachting aan het eind van de zomer gerealiseerd zijn (voor een impressie, zie hier). Met de verbouwing wordt onder andere ook een uitbreiding gerealiseerd waar de informatieve collectie boeken, leslokalen en zitplekken onderdak vinden. 

OPEN wordt door DOK Delft omschreven als ‘een informele ontmoetingsplaats waar taal, cultuur en techniek samenkomen’, ‘dé centrale plek voor taal- en cultuureducatie voor Delftse jeugd, hun ouders, grootouders en leerkrachten’. In OPEN kan men niet alleen terecht voor het lenen van boeken, om te studeren en informatie te vergaren, maar ook om muziek te maken, te dansen of te schilderen. Er komen onder andere muzieklokalen, dans- en theaterstudio's, schilders- en keramiekateliers, les- en studielokalen en werk- en stilteplekken. Ook komt er een horecagelegenheid. Er zullen daarbij ruime openingstijden worden gehanteerd (van 09.00 - 23.00 uur). Men rekent op ruim 600.000 bezoekers per jaar voor het nieuwe OPEN. 
 
De oorsprong van OPEN ligt in een bezuinigingsopdracht die de gemeente Delft enkele jaren geleden oplegde aan DOK en De VAK. Door beide organisaties aan het Vesteplein te vestigen wordt uiteindelijk een structurele bezuiniging van 1 miljoen euro gerealiseerd. Een belangrijke overweging voor het besluit van de gemeente is de unieke publieke functie die het verbouwde pand gaat vervullen. De gemeenteraad van Delft ging in juni 2017 akkoord met de verbouwingskosten (à 5 miljoen), waarvan een deel overigens door sponsors en marktpartijen werd opgebracht.

DOK is op de website Voor je buurt nu twee crowdfundingcampagnes gestart om geld bij elkaar te brengen voor de aanschaf van een deel van de inrichting en speelmateriaal voor jonge kinderen en om speciaal ontworpen Labs-meubilair mogelijk te maken. DOK hoopt met de campagnes totaal 20.000 euro in te zamelen. Inmiddels is er, met op het moment van schrijven nog 23 dagen te gaan tot het sluiten van de termijn, ruim 4000 euro bij elkaar gebracht. Ook De Vak heeft eerder dit jaar crowdfunding ingezet als middel om financiën bij elkaar te krijgen, onder andere om de muzieklokalen te voorzien van goede isolatie, ventilatie, de dans- en theaterstudio's in te richten met een goede zwevende vloer, spiegelwanden en audio-apparatuur en de schilders- en keramiekateliers te voorzien van isolatie, zonwering en een luchtbehandelingssysteem. De VAK slaagde erin met de crowdfundacties ruim 30.000 euro op te halen.

In aanloop naar de opening van het nieuwe OPEN introduceert DOK Delft de zogeheten DOK Labs, een ruimte waar kinderen kunnen experimenteren, dingen maken, ontdekken en spelen. De Labs zijn activiteiten voor kinderen en jongeren in diverse thema's verspreid over het jaar. Daarnaast zijn er ook klassenbezoeken voor scholen, zo meldt DOK Delft. De eerste Labsactiviteit vond op 6 juni plaats in de deels vernieuwde jeugdafdeling van DOK Centrum en had als thema 'Gevleugelde uitvindingen'. In de loop van juni volgen verder nog workshops met thema’s als 'uitvinden' en 'theater'. De workshops in juni zijn een introductie op de Labs in OPEN en de opbrengst van de inschrijvingskosten voor de workshops komt volledig ten goede aan de crowdfundingsactie van DOK. De jeugdafdeling van DOK Centrum is in verband met de verbouwing tot en met 5 juni gesloten geweest. De jeugdafdeling heeft vanaf 6 juni deels een nieuwe themaroute en inrichting. Bezoekers zijn op 6 juni niet alleen welkom om deel te nemen aan de workshops, maar ook om de deels vernieuwde jeugdafdeling te komen bekijken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie