HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Theo Peeters neemt afscheid als directeur Theek 5
11-06-2018
Op 1 maart 2019 stopt Theo Peeters als directeur-bestuurder van Bibliotheek Theek 5. Peeters gaat volgend jaar met pensioen en sluit daarmee een carrière van 42 jaar in de bibliotheeksector af. Na de zomervakantie start de Raad van Toezicht van Bibliotheek Theek 5 met de werving van een nieuwe directeur-bestuurder. 
Theo Peeters is 42 jaar in de bibliotheeksector werkzaam. Tussen 1976 en 1987 vervulde hij diverse bibliotheekfuncties in Zeeuws-Vlaanderen en Breda. In september 1988 werd hij directeur van de Bibliotheek Oosterhout. Daar leidde hij begin deze eeuw het fusieproces van vijf bibliotheekstichtingen in de regio, waaruit in 2005 Bibliotheek Theek 5 ontstond. 
 
In een persbericht karakteriseert Theek 5 Theo Peeters als een bibliotheekprofessional pur sang met een enorme passie voor de bibliotheek en haar betekenis voor de samenleving. Peeters: ‘De bibliotheken zijn ooit opgericht om de inwoners, van jong tot oud, te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is tot de dag van vandaag onveranderd gebleven. We helpen mensen zodat ze beter mee kunnen in de maatschappij. Als je kunt lezen en ook begrijpt wat je leest en daarnaast ook goed kunt omgaan met digitale toepassingen dan is het leven veel makkelijker. En dat is, ook economisch gezien, van grote waarde voor de maatschappij.’

Theek 5 maakte de afgelopen drie jaar onder leiding van Peeters de transitie van een traditionele naar een maatschappelijke bibliotheek. Via drie programmalijnen ‘Taalontwikkeling en leesbevordering, inclusief voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid’, ‘Zelfredzaamheid en participatie’ en ‘Een leven lang leren’ heeft Bibliotheek Theek 5 de maatschappelijke bibliotheek vorm en inhoud gegeven. Zonder daarbij de waarden van de traditionele bibliotheek, zoals de inzet van de collectie boeken en andere media, uit het oog te verliezen.
Theek 5 stelt in het persbericht dat Peeters als directeur-bestuurder altijd dicht bij de medewerkers in de organisatie en bij de essentie van de bibliotheek is gebleven. ‘Een bibliotheekdirecteur moet weten wat er speelt in de maatschappij, in de lokale samenleving en moet ook kranten en boeken lezen,’ aldus Peeters.

Theo Peeters werd in 2012 verkozen tot Beste Bibliothecaris van Nederland en werd in 2015 vanwege zijn inspanningen voor het bibliotheekwerk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het bekleedde en bekleedt verschillende bestuursfuncties binnen de bibliotheeksector. Zo was hij onder meer voorzitter van het Landelijk Directie-overleg van Openbare Bibliotheken, bestuurslid van de Vereniging Openbare Bibliotheken en van de CPNB. Ook was hij voorzitter van Aangepast Lezen. Op dit moment heeft hij zitting in de Innovatieraad van de Koninklijke Bibliotheek.

Na de zomervakantie start de Raad van Toezicht van Bibliotheek Theek 5 met de werving van een nieuwe directeur-bestuurder. De bibliotheek zoekt naar een inspirerend en authentiek leider met een duidelijke visie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie