HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
NBD Biblion gaat samenwerken met Bookarang voor metadatering
19-06-2018
NBD Biblion en Bookarang gaan vanaf 1 juli 2018 een samenwerking aan op het gebied van metadata. Het eerste project is het automatisch metadateren middels kunstmatige intelligentie om zo bibliotheken sneller, efficiënter en meer gestandaardiseerd te voorzien van aanschafinformatie en catalogusinformatie, zo meldt NBD Biblion 
NBD Biblion stelt dat door gebruik te maken van machine learning haar klanten op termijn beter bediend kunnen worden zonder de kwaliteitsnormen uit het oog te verliezen. ‘Het gebruik van machine learning maakt het ook mogelijk dat we meer metadata kunnen genereren of op een andere manier kunnen gaan aanbieden in de toekomst. Hierdoor kan de bibliotheek haar collectie nog beter ontsluiten richting leden,’ aldus NBD Biblion in een persbericht (pdf). NBD Biblion-directeur Nina Nannini zegt daarover: ‘Dit is een belangrijke stap in het professioneler inrichten van onze processen waarbij we op termijn significant kosten gaan besparen voor onze klanten, de Openbare Bibliotheken (OB). Deze besparing kan dan worden aangewend voor bijvoorbeeld investeringen in collectie of nieuwe taken van de OB.’ 
 
Bookarang, dat kunstmatige intelligentie inzet om boeken inhoudelijk te analyseren, zal deze technologie voor NBD Biblion ontwikkelen om specifieke metadata automatisch te kunnen genereren en zo een efficiëntieslag te realiseren. De implementatie van deze technologie zal stapsgewijs gebeuren en zal ongeveer twee jaar beslaan. 

In 2016 besloot NBD Biblion in januari en juni op verzoek van een aantal bibliotheekdirecteuren die aandrongen op lastenverlichting overigens twee maal tot een verlaging van de tarieven voor de centrale metadataproductie met respectievelijk 15 en 10 procent. De tarieven voor de metadataproductie konden worden verlaagd omdat NBD Biblion forse bezuinigingen wist te realiseren, zo meldde het bedrijf destijds.

Onlangs kondigde ook de Koninklijke BIbliotheek (KB) aan te zullen gaan samenwerken met Bookarang. Deze zomer zal de KB de technologie van Bookarang implementeren om gebruikers van de online Bibliotheek te helpen bij het ontdekken van boeken (e-books). De aanbevelingen zijn gebaseerd op similarity matching: welke boeken lijken inhoudelijk op elkaar.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie