HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Den Haag krijgt mobiele strandbibliotheek
21-06-2018
Vanaf 20 juni is er in Scheveningen een mobiele strandbibliotheek te vinden in de vorm van een strandhuisje dat doordeweeks over de Scheveningse Pier rijdt en in de weekenden over de boulevard. De Haagse wethouder Robert van Asten (Mobiliteit, Cultuur en Strategie) heeft de mobiele strandbibliotheek op 20 juni om 14.00 uur bij de entree van De Pier officieel geopend.
De strandbibliotheek is operationeel tot eind september. Strandbezoekers van alle leeftijden kunnen er in de zomermaanden gratis boeken, tijdschriften en strips lenen; een lidmaatschap van de bibliotheek is niet nodig, zo meldt Bibliotheek Den Haag.
 
Den Haag kende eerder ook al een strandbibliotheek in de vorm van een kleine pop-up bibliotheek in een strandpaviljoen.
De eerste strandbibliotheken verschenen zo'n 10 jaar geleden op de Nederlandse stranden. Inmiddels lijkt alleen nog de strandbibliotheek in Makkum (Bibliotheken Mar en Fean), naast die in Den Haag, actief te zijn. Tot vorig jaar kende ook Katwijk nog een strandbibliotheek, maar in 2017 maakte deze plaats voor een nieuw concept, de ‘Zomerbieb’. In de strandbibliotheek van Makkum kunnen door strandgangers niet alleen boeken geleend worden, ook worden er de hele zomer door activiteiten georganiseerd, zoals een workshop emmerdrummen, tweetalige (Duits en Nederlands) verhalenwandelingen voor volwassenen en cursussen ‘Tekenen met de 3D-pen’ en ‘Creatief met techniek’.

Enkele jaren geleden waren er langs de Nederlandse kusten 's zomers zo'n 15 strandbibliotheken actief, maar met name door het afbouwen van provinciale subsidies zijn de meeste daarvan inmiddels weer opgeheven. Een korte geschiedenis van de Nederlandse strandbibliotheken (tot 2014) is te vinden op het weblog van Jeanine Deckers.

In Vlaanderen zijn in de zomer nog verschillende strandbibliotheken te vinden, onder andere op de stranden van De Haan, Nieuwpoort en Zeebrugge.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie