HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Den Helder genomineerd voor Public Library of the Year Award
28-06-2018
De Helderse bibliotheek School 7 behoort tot de vijf bibliotheken die zijn genomineerd voor de Public Library of the Year Award 2018, een internationale prijs voor vernieuwende bibliotheken. School 7 is geselecteerd uit de in totaal 35 bibliotheken uit 19 landen die zijn voorgedragen. 
De Public Library of the Year Award, die wordt gesteund door The International Federation of Library Associations (IFLA) en gesponsord door het Deense IT-bedrijf Systematic en die sinds 2014 wordt uitgereikt, stond dit jaar open voor openbare bibliotheken van over de hele wereld die opgeleverd zijn in de periode tussen 1 januari 2015 en 31 december 2017. In aanmerking komen bibliotheken die nieuw gebouwd zijn of die zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek. 
 
Directeur Jacinta Krimp van KopGroep Bibliotheken, waartoe de vestiging in Den Helder behoort, stelt in reactie op de nominatie: ‘Dit is een kroon op ons werk. Ook voor Woningstichting Den Helder, want zij hebben School 7 gerealiseerd. En voor de architecten, Evelien van Veen en Marcel van de Veer, die dit prachtige gebouw hebben ontworpen. Het is fantastisch om bij de 5 beste bibliotheken ter wereld te horen. Voor ons is deze nominatie al een prijs: nog niet eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd. Na “de beste bibliotheek van Nederland” volgt nu internationale erkenning voor School 7.’

School 7 wordt met name geprezen vanwege de samenwerking met het lokale theater, het leescafé en de volksuniversiteit. Ook wordt gewezen op het harmonieuze samengaan van de oudbouw met nieuwbouw, zo valt te lezen op de IFLA-website.

De andere genomineerde bibliotheken zijn de Austin Central Library in de Verenigde Staten, de bibliotheek Villa-Lobos Park in Sao Paolo, de door Aat Vos ontworpen jeugdbibliotheek Deichman Biblo Toyen in Oslo en de Tampines Regional Library in Singapore.

De winnaar van de award wordt op 28 augustus bekendgemaakt tijdens het IFLA-congres in Kuala Lumpur. Aan de prijs is een geldbedrag van 5000 dollar verbonden.
 
In het kader van de prijs, die ooit in het leven werd geroepen door het Danish Agency for Culture and Palaces aansluitend bij het programma Model Programme for Public Libraries, worden openbare bibliotheken onder andere beoordeeld op de manier waarop zij digitale ontwikkelingen en de lokale cultuur hebben geïncorporeerd in het ontwerp van hun bibliotheek en de wijze waarop zij inspelen op de ‘community needs’. Het ontwerp dient open en functioneel te zijn, waarbij het zowel goed aansluit bij de omgeving als creatieve en vernieuwende mogelijkheden biedt voor de gebruikers. Bovendien moet duurzaamheid een belangrijke rol spelen in het ontwerp. De nominaties zullen beoordeeld worden aan de hand van zes criteria: Interaction with the surroundings and local culture; Flexibility; Sustainability; Architectural quality; Learning space en Digitization.

De eerste editie van de Public Library of the Year Award werd gewonnen door de Craigieburn Library in Australië. In 2015 ging de titel naar de bibliotheek in de Stockholmse wijk Kista en in 2016 werd Dokk1 uitgeroepen tot Library of the Year. De eerste drie edities bleef de Danish Agency for Culture and Palaces betrokken bij de organisatie van de Award. In 2017 was er geen uitreiking. Met ingang van 2018 heeft IFLA de organisatie van de prijs op zich genomen.

School 7 werd in 2017 door publiek en vakjury gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie