HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Cultuurcluster Zaanstad afgeblazen na ongeldig referendum en raadsbesluit
29-06-2018
De voorgenomen bouw van het Cultuurcluster Zaandam, waarvan ook de bibliotheek deel zou gaan uitmaken, op een locatie naast het stadhuis gaat niet door, nadat het referendum van 20 juni over deze kwestie ongeldig werd verklaard en nadat een meerderheid van de Zaanse raad tegen de plannen stemde. De bibliotheek en Centrum voor de Kunsten FluXus hebben al aangegeven nu zelf op zoek te zullen gaan naar een nieuw onderkomen. 
Het Cultuurcluster had in 2021 in Zaandam moeten verrijzen naast het NS-station en het Stadhuis en had zeven Zaanse culturele instellingen moeten huisvesten: De Bieb voor de Zaanstreek (vestiging Zaandam), Centrum voor de Kunsten FluXus, filmtheater De Fabriek, poppodium De Flux, RTV Zaanstreek, de Volksuniversiteit en architectuurplatform Babel.
De besluitvorming over het Cultuurcluster (ook wel het Cultuurhuis genoemd) verliep de afgelopen jaren moeizaam. De plannen stuitten op veel weerstand, onder andere van tegenstanders die vreesden dat de hoge investeringen ten koste zullen gaan van cultuur elders in Zaanstad. Deze tegenstanders, verenigd onder de naam ‘Kultuurklutser’, zamelden begin dit jaar de benodigde 5000 geldige handtekeningen in om een referendum over de bouw van het Cultuurcluster af te dwingen. 
 
De Zaanse politieke partijen hadden voorafgaand aan het referendum, dat plaatsvond op 20 juni, toegezegd een geldige uitslag te zullen respecteren en over te nemen. De uitslag zou als geldig worden beschouwd als een groep van ten minste 30 procent van de kiesgerechtigden (circa 40.000 mensen) zich voor of tegen het realiseren van het Cultuurcluster uit zou spreken. De vereiste drempel van 30 procent werd, met 24.116 stemmen (4563 'voor' en 19.453 'tegen'), echter niet gehaald. Reden waarom het besluit over het Cultuurcluster weer op het bordje terecht kwam van de Zaanse raad, waar na de gemeenteraadsverkiezingen van maart inmiddels een meerderheid tegen de bouw was ontstaan. Op maandag 25 juni werden de Cultuurcluster-plannen besproken en ter stemming voorgelegd in de gemeenteraad. Uitkomst is dat het Cultuurcluster er definitief niet komt. De raad heeft tijdens de vergadering een motie (pdf) aangenomen om te komen tot ‘een complete heroriëntatie en visie op het culturele klimaat in Zaanstad, inclusief de huisvesting van alle bij het Cultuurcluster betrokken partijen’. De gemeente gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om op zo kort mogelijke termijn de locatie Figaro (waar het Cultuurcluster gebouwd had moeten worden) te ontwikkelen met een spraakmakend gebouw dat zorgt voor de nodige reuring in het gebied, aldus de gemeente. ‘Het college heeft de opdracht gekregen om samen met culturele instellingen en inwoners een nieuwe cultuurvisie op te stellen. Daarnaast wordt in de motie gevraagd om een locatieonderzoek voor een poppodium. Ook moet een toekomstbestendige huisvesting van de culturele instellingen onderzocht worden in verbeterde huidige panden of alternatieve locaties. Het is de bedoeling om culturele instellingen, inwoners, projectontwikkelaars, architecten en andere betrokkenen zoveel mogelijk te betrekken bij al deze onderzoeken naar alternatieven,’ aldus de gemeente.

De bibliotheek en Centrum voor de Kunsten FluXus hebben al laten weten niet te willen wachten op een publieke discussie over hun huisvesting en zelf de mogelijkheden voor huisvesting te gaan onderzoeken. Tegenover het Noordhollands Dagblad zegt directeur Marga Rosier van De Bieb voor de Zaanstreek dat zij nu zeventien jaar in gesprek is met de gemeente over huisvesting. ’En elke keer als we bijna bij een oplossing waren trok de gemeente de stekker er uit. Ik ga het nu zelf regelen,’ aldus Rosier. De Bieb wil in de Verkadefabriek blijven en daartoe gaat Rosier met de verhuurder praten over verlenging van het huurcontract, bij voorkeur met ten minste tien jaar. Rosier wil het liefst andere instellingen in de buurt hebben, aldus het Noordhollands Dagblad. Ook FluXus ziet mogelijkheden in de Verkadefabriek of in de nabijheid daarvan, bijvoorbeeld in de Bullekerk.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie