HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Eerste Roboc@r gepresenteerd in Bibliotheek Nijkerk
03-07-2018
Op woensdag 27 juni vond in Bibliotheek Nijkerk de officiële presentatie plaats van de zogeheten Roboc@r, een mobiele kar voorzien van allerhande technische snufjes vooral bedoeld om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de wereld van de technologie. De Roboc@r is onderdeel van de Summerschool, een programma dat tijdens de zomer wordt georganiseerd door drie bibliotheken in de Noord Veluwe en dat gericht is op techniek en leren programmeren.
De Roboc@r is ontwikkeld in samenwerking met constructiespeelgoedontwikkelaar FischerTechnik. Het is de eerste flexibele ‘programmeermobiel’ waarbij alles rondom techniek en robotica in compacte vorm aanwezig is, zo stelt Bibliotheek Nijkerk in een persbericht. Kinderen (maar ook volwassenen) kunnen in korte tijd kennismaken met techniek en programmeren. De Roboc@r is voorzien van verschillende apparaten en machientjes, zoals een 3D-printer en een hijskraantje dat fiches op kleur sorteert. Verder vindt men in de Roboc@r, behalve losse onderdelen, ook modellen van apparaten uit het dagelijkse leven, zoals een zelfrijdende stofzuiger, een lopende band die een batterij ‘stickert’ en een voetgangersverkeerslicht dat om en om rood en groen knippert. De modellen kunnen bediend en geprogrammeerd worden door middel van een app. Erwin van de Poll van Fischertechnik Nederland geeft in het Algemeen Dagblad uitleg: ‘Met de losse onderdelen kunnen kinderen zelf een machine maken, zoals een apparaat dat alle boeken op een stapel telt. De uitleen- en terugbrengapparaten in de bibliotheek kunnen dat niet. Met een speciale app leren kinderen hoe ze de machines kunnen programmeren. Met deze app kunnen ze de robots besturen en ze bijvoorbeeld aan en uitzetten.’ 
 
De Roboc@r is onderdeel van de Summerschool, een programma dat loopt van 1 juli tot 31 augustus en dat gericht is op techniek en leren programmeren. De Summerschool wordt gezamenlijk georganiseerd door de bibliotheken van Brummen/Voorst, Bibliotheek Nijkerk en Bibliotheek Noord Veluwe. In het kader van de Summerschool worden ook nog andere activiteiten georganiseerd, zoals een Drone-cupwedstrijd, een workshop handletteren, programmeren met blue-bots en muziek maken met behulp van fruit met de Makey-makey.

De ontwikkeling van de Roboc@r is mede mogelijk gemaakt door de innovatiegelden van Rijnbrink.

Zie ook dit filmpje over de presentatie van de Roboc@r.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie