HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
De Boekenberg introduceert gratis lidmaatschap tot 30 jaar
05-07-2018
Bibliotheek De Boekenberg Spijkenisse introduceert met ingang van 1 augustus een nieuwe abonnementsstructuur, waaronder een gratis abonnement voor jongeren tot 30 jaar. De bibliotheek streeft er met deze maatregel naar deze leeftijdscategorie aan zich te blijven binden. 
De Boekenberg stelt de eerste bibliotheek van Nederland te zijn die het lenen tot 30 jaar gratis maakt. ‘We geloven in zo min mogelijk (financiële) drempels voor lezen en kennisoverdracht. Jongeren die 18 jaar worden en moeten gaan betalen voor hun lidmaatschap schrijven zich veelal uit. Dit is een landelijke trend en eigenlijk niet zo vreemd. Als je 18 bent, ben je met andere dingen bezig dan met boeken en lezen. Door jongeren tot 30 jaar een gratis Budgetbundel aan te bieden, kunnen ze blijven lenen. Op die manier kunnen we werken aan een relatie met hen,’ aldus De Boekenberg.
 
De Boekenberg zegt te kiezen voor aanpassing van de abonnementsstructuur met het oog op meer gemak en duidelijkheid en om het lenen goedkoper te maken. De bibliotheek hanteert vanaf 1 augustus, naast het gratis abonnement voor jongeren tot 18 jaar, drie abonnementen: de zogeheten ‘budgetbundel’, die voor jongeren tot 30 jaar dus gratis zal zijn en voor oudere leden 10 euro bedraagt, de ‘basisbundel’ (30 euro) en de ‘plusbundel’ (50 euro). Met de budgetbundel kunnen jaarlijks 12 materialen geleend worden, bij de basisbundel gaat het om onbeperkt lenen van materialen en 6 e-books per jaar en bij de plusbundel zijn zowel fysieke materialen als e-books onbeperkt te lenen.
Leden met een jeugd- en plusbundel kunnen boetevrij lenen. De Boekenberg schrijft hierover: ‘De belangrijkste reden is dat het past binnen de transitie naar een brede maatschappelijke bibliotheek. We willen het lenen zo makkelijk mogelijk maken. Boetevrij lenen zorgt voor meer eenvoudige processen en bespaart tijd en ergernissen. Het zorgt bovendien voor meer tevreden klanten en een beter gebruik van onze collectie.’

De Boekenberg ziet de introductie van de gratis budgetbundel voor jongeren tot 30 jaar als een eerste stap in de richting van een gratis basislidmaatschap. De bibliotheek introduceert per 1 augustus ook een gratis ledenpas waarmee leden geen boeken kunnen lenen, maar waarmee zij wel kunnen profiteren van bepaalde voordelen. Met deze pas kunnen leden bijvoorbeeld twee gratis online cursussen volgen per jaar én een korte maandcursus, kunnen ze korting krijgen voor diverse activiteiten en kunnen ze gratis gebruikmaken van het internet en andere faciliteiten.

In Bibliotheekblad nr.4 2018 verscheen een artikel over de ‘gratis bieb’ waarin ook Victor Thissen, directeur van De Boekenberg, aan het woord komt. Thissen maakt deel uit van een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de OBA, Bibliotheek Rotterdam, Bibliotheek Maassluis en De Boekenberg, die in samenwerking met ProBiblio de mogelijkheden van een gratis bibliotheek onderzoekt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Frank van Unen
24-7-2018 18:07
 Prachtige eerste stap. Jammer dat het nog maar om 12 "materialen" per jaar gaat. Maar .... als niemand het eerste hoofstuk schrijft ontstaat er nooit een mooi geheel.
Complimenten dus.


Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie