HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bomefa deels overgenomen door schoolinrichter EromesMarko
16-07-2018
Het Gelderse EromesMarko, leverancier en producent van schoolinrichtingen, neemt kennis en producten over van bibliotheekinrichter Bomefa, dat onlangs failliet werd verkaard.
Het Kampense bedrijf Bomefa, gespecialiseerd in bibliotheekinrichtingen, werd op 22 mei failliet verklaard door de rechtbank Overijssel in Zwolle. De curator verklaarde destjds dat er veel interesse van andere partijen was om Bomefa over te nemen. Een van die partijen blijkt nu dus te zijn het Wijchense bedrijf EromesMarko, leverancier en producent van schoolinrichtingen en behorend tot de VDB Groep, producent van kantoor- en projectmeubilair.
 
EromesMarko meldt in een bericht op zijn website dat een doorstart van Bomefa geen mogelijkheid was, maar wel een overname van bepaalde delen, met name kennis en een aantal producten. EromesMarko-directeur Arnoud van Spijk: 'Het verlies van de expertise van Bomefa zou zonde zijn en wij zagen onmiddellijk een win-win situatie in een combinatie van EromesMarko met de kennis en producten van Bomefa.' Bibliotheken en archieven integreren steeds meer met onderwijsinstellingen, reden voor het Wijchense bedrijf om een nieuwe stap te zetten in de markt van archieven en bibliotheken.

Directeur Van Spijk zegt er trots op te zijn dat zijn mensen in Wijchen, samen met een aantal medewerkers die overkomen van Bomefa, de productie van Bomefa-producten relatief eenvoudig kunnen  realiseren in de eigen fabrieken, dankzij investeringen in moderne machines, technieken en mensen. 'Klanten en relaties van Bomefa kunnen we daardoor blijven toeleveren. Daarnaast gaan we de producten verder ontwikkelen in kwaliteit, functionaliteit en tevens prijsgunstiger maken.' EromesMarko stelt verder als speerpunt circulariteit te hebben en veel onderzoek te doen naar duurzame materialen. Iets wat in de bibliotheekmarkt tot nu toe nog onderbelicht is, aldus het bedrijf, dat met name in Duitsland en België nog groeimogelijkheden ziet, maar ook de moderniserende markt in Nederland als kansrijk beschouwt. Van Spijk: 'Met meer emotie en gevoel voor de gebruikers en bezoekers zien we een mooie trend in de wereld van lezen, informatie en studie. En meer conceptmatig inrichten in plaats van puur naar producten te kijken past ons als een jas.'
De naam Bomefa zal geleidelijk verdwijnen en in EromesMarko overgaan. 
 
Naast de (minimaal) vier oud-Bomefa-medewerkers die vanuit Kampen naar Wijchen verhuizen, maakt ook oud-eigenaar van Bomefa Henk Grendel de overstap naar EromesMarko, zo meldt OfficeRepublic. Grendel zal eerst zorgdragen voor een goede overdracht van de kennis van Bomefa, waarna duidelijk moet worden wat zijn rol wordt binnen EromesMarko.
 
Onlangs werd bekend dat de opening van de nieuwe bibliotheek van Deventer met een maand is uitgesteld vanwege het faillissement van Bomefa, dat de kasten voor de nieuwe bibliotheek zou leveren. Met het Drentse Drentea, zuster van EromesMarko in de VDB Groep, werd echter een nieuwe leverancier gevonden die de productie van de boekenkasten voor de bibliotheek op korte termijn kon overnemen, waardoor de vertraging van de opening van de Deventer bibliotheek beperkt blijft tot een maand.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie