HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vakantie Voorleestent slaat aan in Groningen
20-07-2018
Het project Vakantie Voorleestent van Biblionet Groningen blijkt aan te slaan. Steeds meer dorpen in Oost-Groningen doen mee aan het voorleesproject, dat sinds 2016 jaarlijks wordt georganiseerd om het (voor)lezen in de zomer te stimuleren. 
In de Vakantie Voorleestent wordt jaarlijks tijdens de zomervakantie voorgelezen en er worden samen spelletjes gedaan. Kinderen en ouders kunnen er ook (voor)leesboeken lenen. Met de Vakantie Voorleestent wil de bibliotheek het (voor)lezen in de zomer stimuleren. ‘Door ook in de zomer te lezen, blijft het leesniveau op peil en ervaren kinderen dat lezen overal en altijd leuk is,’ aldus Biblionet Groningen. Jolanda Robben van Biblionet Groningen zegt over het project: ‘We gaan met de Voorleestent heel laagdrempelig te werk en trekken letterlijk de wijken in. We zetten op een veilige en toegankelijke plek de tent op. We lezen voor. We doen spelletjes. Kinderen en ouders kunnen er boeken lenen. Zo hopen we kinderen en hun ouders aan het lezen en voorlezen te krijgen. Spelenderwijs doen we aan leesbevordering door te laten zien en horen hoe leuk lezen is.’ 
 
Het project begon in 2016 in Veendam, waar samengewerkt wordt met kinderopvang Meander en kindercentrum Hoi Pippeloi. De Voorleestent staat er zes weken lang op een vaste avond, tijd en locatie in de wijken Noord en Sorghvliet. Het initiatief bleek aan te slaan: vorig jaar bezochten zeker 550 mensen de tent, met name gezinnen met jonge kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Jolanda Robben: ‘We komen langs op een vaste, herkenbare plek. Het spreekt rond. Mensen weten van ons initiatief. We bouwen mooie relaties op en zien mensen ook na de zomer terug in de bibliotheek of bij andere projecten. Dat is leuk.’ Daarna volgden meer gemeenten, zodat de Voorleestent deze zomer te vinden zal zijn in Veendam, Stadskanaal, Musselkanaal, Oude Pekela en Ter Apel. ‘Het is een klein olievlekje aan het worden,’ aldus Robben tegenover het Dagblad van het Noorden.

Het project Vakantie Voorleestent behoorde tot de twaalf projecten die in 2017 werden beloond met een social sofa, een initiatief van de Samenwerkende POI's Nederland (SPN) om per provincie een innovatief bibliotheekproject in het zonnetje te zetten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie