HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Amsterdamse erfgoedinstellingen lanceren website ter gelegenheid opening Noord-Zuidlijn
22-07-2018
De Amsterdamse erfgoedinstellingen verenigd in AdamNet hebben op vrijdag 20 juli ter gelegenheid van de opening van de Noord-Zuidlijn de website ‘Reis door de Tijd met de Noord/Zuidlijn’ gelanceerd, via welke men aan de hand van de nieuwe metrolijn een digitale reis door het Amsterdamse verleden kan maken. Met de erfgoedsite willen de betrokken instellingen het project AdamLink onder de aandacht brengen.
Op Reis door de Tijd kan men virtueel langs de acht nieuwe stations van de Noord-Zuidlijn reizen, waarbij per station vijf stukken uit de collecties van de betrokken instellingen worden getoond die betrekking hebben op de geschiedenis van de omgeving van het betreffende station. Het kan dan gaan om foto's, tekeningen, kaarten en boeken. Van de OBA wordt er per metrostation bijvoorbeeld steeds één boek getoond dat betrekking heeft op de betreffende locatie. Verder wordt er doorverwezen naar de AdamLink-zoekmachine via welke meer data te vinden zijn, naar een door HVA-studenten ontwikkelde website, waar men per straat historische foto’s kan bekijken, en naar verschillende andere op basis van AdamLink-data ontwikkelde toepassingen.
 
De opening van de Noord-Zuidlijn wordt door de betrokken instellingen gezien als de ideale aanleiding om het project AdamLink onder de aandacht te brengen bij het publiek. ‘De experience plaatst de gloednieuwe metroverbinding in een historische context en geeft daarmee een sprekend voorbeeld van wat er mogelijk is met Adamlink,’ aldus NoProtocol, betrokken bij de ontwikkeling van Reis door de Tijd. Binnen het project AdamLink worden culturele erfgoeddata ontsloten als Linked Open Data (LOD). Met deze techniek is het mogelijk om geografische en historische verbanden te leggen tussen verschillende databronnen in Amsterdam. Het vormt een bron met nieuwe mogelijkheden voor onderzoeksjournalistiek, wetenschappelijk onderzoek, werkstukken, maar ook voor inwoners die zijn geïnteresseerd in de historie van hun eigen buurt. Onder de noemer Adamlink Lab zijn verschillende (beta-versies van) applicaties gemaakt op basis van de AdamLink-data.

Reis door de Tijd is ontwikkeld door AdamNet in samenwerking met NoProtocol. Het zoeken in de straten van Amsterdam is ontwikkeld door studenten van de HvA. AdamNet is het netwerk van Amsterdamse bibliotheken en archieven. Doel is samenwerken in het beschikbaar stellen van informatie over collecties en activiteiten. In het project werkten samen: de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), de Bibliotheek UvA/HvA, de universiteitsbibliotheek VU, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Amsterdam Museum en het Stadsarchief Amsterdam. De productie werd financieel mogelijk gemaakt door Stichting Pica.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie