HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Korting Bibliotheek Eindhoven waarschijnlijk van de baan
26-07-2018
Het Eindhovense college heeft de Bibliotheek Eindhoven laten weten dat een dreigende korting van vijf ton waarschijnlijk van de baan is. De korting had te maken met een landelijk herverdeling van VVE-gelden, waardoor grote gemeenten minder zouden ontvangen en kleine gemeenten meer. De Eindhovense raad moet na het zomerreces wel nog instemmen met het collegebesluit. 
In 2015 stelde toenmalig staatssecretaris Sander Dekker van OCW voor de gelden voor het wegwerken van onderwijs- en taalachterstanden bij peuters (de zogeheten voor- en vroegschoolse educatie -vve) te herverdelen, waardoor grote gemeenten minder zouden ontvangen en kleine gemeenten meer. Voor Eindhoven betekent dit dat er vve-budget ingeleverd moet worden. Een dergelijke korting zou niet alleen het in Eindhoven succesvolle systeem van zogeheten SPILcentra in onderwijs en kinderopvang treffen, maar zou ook funest kunnen uitpakken voor de 65 bibliotheekpunten op Eindhovense scholen en de educatieve dienstverlening van de bibliotheek middels mediacoaches, aldus Albert Kivits, directeur Bibliotheek Eindhoven, vorig jaar in het Eindhovens Dagblad. Kivits luidde destijds de noodklok vanwege de dreigende bezuinigingen, die het bibliotheekwerk in Eindhoven nog meer aan zouden kunnen tasten, nadat de bibliotheek in 2013 ook al te maken kreeg met (ingrijpende) bezuinigingen, die leidden tot sluiting van alle wijkvestigingen (die vervangen werden door bibliotheekpunten op scholen) en inkrimping van de centrale vestiging in de Witte Dame. De bibliotheek krijgt negen ton uit de zogeheten VVE-gelden (ook wel GOAB-gelden genoemd), waarvan vijf ton gekort dreigde te worden, waarmee de totale subsidie terug zou vallen van 7,8 miljoen naar 7,3 miljoen euro.
Het Eindhovense college van B en W heeft nu besloten dat de bibliotheek niet de dupe mag worden van een dergelijke korting.
 
Albert Kivits reageert in het Eindhovens Dagblad verheugd op het voornemen van het college: ‘Dat is goed nieuws. Hiermee doet de nieuwe coalitie de belofte gestand die de gemeenteraad in 2015 al gedaan heeft aan de bieb, en dat al zo kort na het aantreden van de nieuwe wethouders. Daar zijn we de coalitie uiteraard zeer erkentelijk voor. Want zo wordt het financiële fundament onder de bibliotheek weer wat verder versterkt.’

De Eindhovense gemeenteraad zal het voorstel van het college waarschijnlijk na het zomerreces, in september, behandelen.

Overigens is de bibliotheek ook nog in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente en de Stichting Cultuur Eindhoven  (SCE) vanwege een andere dreigende korting. Het gaat om een zogeheten ‘solidariteitskorting’ van 5,3% die bestaande culturele instellingen volgens de Stichting Cultuur zouden moeten gaan betalen om nieuwe culturele initiatieven te kunnen financieren. Bibliotheek Eindhoven besloot eind oktober vorig jaar het advies van de SCE om bestaande culturele instellingen deze ‘solidariteitskorting’ op te leggen, aan te vechten bij de rechter. Op 30 mei won de bibliotheek deze rechtszaak weliswaar en stak de bestuursrechter van de Rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch een stokje voor de voorgenomen korting door te oordelen dat de Stichting Cultuur juridisch niet bevoegd is om een dergelijke korting op te leggen, maar daarmee lijkt de zaak nog niet afgedaan. Zowel de gemeente als de bibliotheek zijn bij de Raad van State in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Volgens het college kost het ambtenaren veel tijd en energie om alles juridisch zo aan te passen dat Stichting Cultuur gewoon weer verder kan, zo blijkt uit een raadsinformatiebrief van 26 juni (pdf). De gemeente wil nu niet overhaast alles repareren, en wil dat de stichting voorlopig haar werk kan blijven doen. Daarom wacht de gemeente eerste het hoger beroep af. Dat duurt zo'n zes tot negen maanden, aldus Studio 040. Ook de bibliotheek is niet tevreden over de uitkomst van de rechtszaak. Albert Kivits zegt daarover in het Eindhovens Dagblad: ‘Wij hebben [de rechtszaak] niet aangespannen omdat we de stichting onbevoegd wilden verklaren maar om van de korting van twee ton op onze subsidie af te komen. De rechter is niet toegekomen aan een uitspraak daarover omdat het hele subsidiebesluit onrechtmatig is. Daardoor staan we na anderhalf jaar procederen nog steeds met lege handen. En dus overwegen we ook in hoger beroep te gaan.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie