HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Frans Bromet maakt documentaireserie over bibliotheek
27-07-2018
Filmmaker Frans Bromet gaat voor de VPRO een vijfdelige documentairereeks over bibliotheken maken, die maart volgend jaar zal worden uitgezonden tijdens de Boekenweek. Bromet wil de bibliotheek vooral portretteren als een 'arena van verhalen'. 
De documentaireserie, bestaande uit vijf afleveringen van 25 minuten, zal volgend jaar tijdens de Boekenweek dagelijks van maandag 25 maart tot en met vrijdag 29 maart rond 19.00 - 20.00 uur worden uitgezonden. 
 
Sarah Dierckx, uitvoerend producent bij &Bromet, het productiebedrijf van Frans Bromet, licht toe: ‘Het idee ontstond tijdens een brainstormsessie met de VPRO over een serie die de omroep in december uit wilde gaan zenden en die zou moeten draaien om een arena waar veel verschillende verhalen te vinden zijn. Iemand van de VPRO kwam toen in dat verband met de bibliotheek als een ideaal onderwerp, omdat het een ontmoetingsplek is waar echt iedereen komt. De bibliotheek heeft misschien voor sommige mensen nog een wat stoffig imago, maar niet iedereen beseft de kracht van de bibliotheek als publiek forum. Iedereen in Nederland is weleens in een bibliotheek geweest, iedereen is er welkom, en er valt zoveel te halen. Onze filosofie bij het maken van documentaires is dat ieder mens interessant is, want iedereen heeft wel een verhaal, en de bibliotheek is de arena bij uitstek waar al die verhalen samenkomen. Het centrale idee van de documentaireserie is dus dat Frans er op zoek gaat naar die verhalen.’

Nadat besloten was dat de bibliotheek het middelpunt van de documentaireserie zou worden, is ervoor gekozen de reeks niet in december maar in maart volgend jaar, tijdens de Boekenweek, uit te zenden, omdat de serie daar mooi bij aansluit. Overigens is er verder geen betrokkenheid van de CPNB (of een landelijke bibliotheekorganisatie als KB of VOB).

‘We willen eind augustus, begin september beginnen met de opnamen,’ zegt Dierckx desgevraagd. ‘Onze oproep, onder andere op Facebook, om tips door te geven aangaande betrokken medewerkers en vrijwilligers, of over een vaste klant met een mooi levensverhaal of een bibliotheek op een bijzondere locatie, leverde zoveel reacties op - ook heel veel van bibliotheken en bibliothecarissen - dat we een selectie zullen moeten maken. We willen drie of vier bibliotheken uitkiezen en daar vooral de bezoekers aan het woord laten. Ik schat in dat ongeveer 80 procent van de reeks zal draaien om de bezoekers en ongeveer 20 procent om medewerkers en vrijwilligers. We zullen zeker gebruikmaken van de suggesties, maar daarvan uitgaande blijft onze vaste werkwijze het leidende uitgangspunt, namelijk dat Frans spontaan ter plekke gesprekken zal aanknopen met mensen zonder dat er veel voorbereid of gescript is. Daar ligt zijn grote kracht en het levert vaak de mooiste verhalen op.’

Alhoewel &Bromet dus al veel goede suggesties heeft binnengekregen, zijn mooie verhalen en suggesties overigens nog steeds welkom.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie