HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gastlenen wordt ‘Landelijk Lenen Light’
08-08-2018
Eind september wordt landelijk Gastlenen gewijzigd en omgedoopt tot ‘Landelijk Lenen Light’. De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) noemt als een van de redenen voor deze aanpassing dat sinds de introductie van Landelijk Lenen het gebruik van Gastlenen flink gedaald is. 
Landelijk Gastlenen ging op 1 januari 2016 van start, met wat destijds ‘Fase 1’ genoemd werd, nadat de invoering ervan eerder enkele keren was uitgesteld. Fase 1 houdt in dat de pas van bibliotheek A ook bruikbaar is in B t/m Z, maar dat een lener daar een nieuwe pas krijgt als er een ander bibliotheeksysteem is dan in A. Verder moeten de materialen teruggebracht worden waar ze gehaald zijn.

Landelijk Lenen (als onderdeel van het project Nationale Bibliotheekpas) is mogelijk sinds de zomer van 2016, in eerste instantie voor de bibliotheken met de BicatWise-systemen van OCLC/HKA en later ook voor de bibliotheken die werken met Vubis van Infor. Daarmee is het bij circa 95% van de bibliotheken in Nederland mogelijk om met één pas te lenen in andere bibliotheken dan de thuisbibliotheek. 
 
De VOB licht in een bericht op haar website toe waarom besloten is tot aanpassing van Landelijk Gastlenen naar 'Landelijk Lenen Light': om te beginnen blijkt het proces niet helemaal sluitend, ‘wat leidt tot een flink aantal niet-gekoppelde gastlidmaatschappen waar mogelijk geen geldige thuislidmaatschap (meer) tegenover staat. Dat maakt het erg moeilijk deze functionaliteit over te zetten naar een nieuw systeem.’ Bovendien is sinds de introductie van Landelijk Lenen het gebruik van Gastlenen (landelijk) al flink gedaald. De VOB wijst er daarbij op dat er op dit moment twee systemen naast elkaar bestaan om bij een andere bibliotheek te kunnen gastlenen en legt vervolgens uit wat de verschillen zijn: ‘Bij Landelijk lenen wordt de koppeling tussen de 2 lidmaatschappen van een klant direct geregeld tussen de 2 lokale bibliotheeksystemen. Dit heeft als voordeel dat controle of het thuislidmaatschap geldig is niet nodig is. Ook wordt bij beëindiging van het thuislidmaatschap automatisch het gastlidmaatschap gestopt. Dit werkt echter alleen voor de systemen Bicat en Vubis. Bij Gastlenen (Landelijk) wordt de koppeling tussen de 2 lidmaatschappen van een klant nu nog vastgelegd in IAM, een systeem binnen de Landelijke Digitale Infrastructuur (LDI) van de KB dat vervangen wordt. De klant moet bij deze oplossing zijn geleende boeken daar inleveren waar hij ze ook geleend heeft. Bij beëindiging van het thuislidmaatschap ontvangt de gastbibliotheek een e-mail om het gastlidmaatschap te stoppen.’

Landelijk Lenen wordt nu gebruikt door bijna alle bibliotheken met een Wise of een Vubis-systeem (van HKA en Infor). Landelijk Lenen blijft ongewijzigd, aldus de VOB, die de aanbeveling doet te kiezen voor Landelijk Lenen als een klant bij een bibliotheek komt om te gaan gastlenen. ‘Het advies is dan ook, om Landelijk Lenen zoveel mogelijk in te zetten en altijd als eerste aan te bieden,’ aldus de VOB.

De wijziging staat ingepland voor eind september. Voor die tijd ontvangen alle bibliotheken een handleiding voor Landelijk Lenen Light, zo meldt de VOB.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie