HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
The Black Archives genomineerd voor Amsterdamprijs voor de Kunst
16-08-2018
The Black Archives in Amsterdam, het voor Nederland eerste specifiek op de zwarte geschiedenis gerichte archief, behoort tot de negen genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018, waarvan de winnaars (in drie categorieën) op 15 oktober bekendgemaakt zullen worden. 
De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt jaarlijks toegekend door het Amsterdams Fonds voor de Kunst aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en een prijs voor bewezen kwaliteit - voor makers die vanuit hun unieke, artistieke drive kunnen bogen op een bijzondere carrière. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roijé.
 
The Black Archives is genomineerd in de categorie Stimuleringsprijs, samen met zangeres Nora Fischer en online radiostation Red Light Radio. De jury stelt over The Black Archives: ‘In slechts 3 jaar tijd groeide The Black Archives uit tot een inspirerende ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in onze gedeelde koloniale geschiedenis en hoe die geschiedenis tot op de dag van vandaag haar sporen na laat. Er blijkt een grote honger te zijn naar kennis over het zwarte perspectief en The Black Archives stilt deze op gevarieerde wijze.’

The Black Archives ontstond in 2015 met de oprichting van de New Urban Café in Amsterdam-Noord, een ontmoetingsplaats en bibliotheek met boeken uit de nalatenschap van de Surinaams-Amsterdamse socioloog en schrijver Waldo Heilbron. Aan deze Heilbroncollectie werden verschillende andere collecties toegevoegd, waardoor een verzameling ontstond met duizenden boeken, documenten en objecten rondom de geschiedenis van zwarte mensen, met name uit de Afrikaanse diaspora en Afro-Caribische gemeenschappen in Nederland. Het archief is opgebouwd uit diverse privécollecties en heeft als doel dit materiaal en de verborgen geschiedenissen publiek toegankelijk te maken, mede ook door het organiseren van verschillende activiteiten rond de collectie, zoals tentoonstellingen en leesclubs rond bepaalde thema´s. 
Initiatiefnemers Miguel Heilbron, Mitchell Esajas en Jessica de Abreu van Urban Collective vonden in 2017 onderdak voor de collectie bij de Vereniging Ons Suriname (een cultureel centrum in Amsterdam voor Surinamers) aan de Zeeburgerdijk, waar het archief een vervolg kreeg onder de naam The Black Archives. In een interview met Het Parool naar aanleiding van de nominatie voor de Amsterdamprijs stelt Mitchell Esajas dat de collectie ongeveer 8000 boeken en 2000 documenten omvat. Esajas: ‘Bij die documenten zitten echt heel oude dingen. Veel uit de achttiende en negentiende eeuw, maar we hebben zelfs een stuk uit 1626. (...) We werden benaderd door Miguel en Thiëmo Heilbron. Hun in 2009 overleden vader Waldo Heilbron, die als socioloog verbonden was aan de Universiteit van Amsterdam, had een grote collectie boeken nagelaten, allemaal over zwarte geschiedenis en erfgoed. De helft daarvan ging naar Suriname; de andere helft vormde in 2015 het begin van de collectie van The Black Archives. (...) Onze ruimte aan de Zeeburgerdijk moet voor iedereen toegankelijk worden, maar we willen eerst weten wat we in huis hebben. Het ontsluiten van het archief zal nog wel even duren. Tot die tijd organiseren we al wel rondleidingen.’

The Black Archives wil niet alleen een archief maar ook een ontmoetingsplaats zijn en organiseert daartoe onder meer ook activiteiten, zoals de tentoonstelling ‘Zwart & revolutionair’, een lezing door de Amerikaanse activiste Angela Davis in samenwerking met Gina Dent, het zomerprogramma Black Radical Thought en het Books & BBQ festival, ‘met lekker eten, spoken word en films,’ aldus Esajas.

Zie over The Black Archives ook deze reportage (en artikel) van NOS op 3 van 18 februari 2017.

De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst worden op 15 oktober bekendgemaakt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie