HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Den Helder wint Public Library of the Year Award
28-08-2018
School 7 in Den Helder is tijdens het jaarlijkse IFLA-congres in Kuala Lumpur uitgeroepen tot Public Library of the Year 2018, een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. 
Bibliotheek Den Helder wint Public Library of the Year Award
School 7, de hoofdvestiging van de KopGroep Bibliotheken, wordt door de jury geprezen vanwege de manier waarop de Helderse bibliotheek samenwerkt met lokale partners en zich richt op sociale duurzaamheid. School 7 biedt diensten aan om de kansen voor iedereen te vergroten, wat wordt weerspiegeld in de architectuur en de inrichting van de bibliotheek. Daarnaast wordt de fantastische locatie geroemd, de architectuur van het gebouw en de manier waarop de oude school en de nieuwe bibliotheek samen een harmonieus geheel vormen.

School 7 is volgens de jury een goed voorbeeld van hoe een bibliotheek van de 21e eeuw eruit moet zien. ’Een leven lang leren’ is een essentieel onderdeel van de missie van KopGroep Bibliotheken.
 
Directeur Jacinta Krimp van KopGroep Bibliotheken zegt in reactie op de toekenning van de prijs in een bericht op de website van de bibliotheek: ‘We zijn overdonderd. Nooit eerder werd een Nederlandse bibliotheek genomineerd voor deze prijs en nu zijn we ook nog eens eerste geworden! Deze prijs motiveert ons om door te gaan op de ingeslagen weg.'

KopGroep Bibliotheken krijgt naast de Award een geldbedrag van vijfduizend dollar. Dat bedrag wordt bij thuiskomst besteed aan nieuwe jeugdboeken voor School 7.

De Public Library of the Year Award, die wordt gesteund door The International Federation of Library Associations (IFLA) en gesponsord door het Deense IT-bedrijf Systematic en die sinds 2014 wordt uitgereikt, stond dit jaar open voor openbare bibliotheken van over de hele wereld die opgeleverd zijn in de periode tussen 1 januari 2015 en 31 december 2017. In aanmerking komen bibliotheken die nieuw gebouwd zijn of die zijn gehuisvest in een verbouwd pand dat daarvoor nog geen dienst deed als bibliotheek.
De openbare bibliotheken zijn onder andere beoordeeld op de manier waarop zij digitale ontwikkelingen en de lokale cultuur hebben geïncorporeerd in het ontwerp van hun bibliotheek en de wijze waarop zij inspelen op de ‘community needs’. Het ontwerp dient open en functioneel te zijn, waarbij het zowel goed aansluit bij de omgeving als creatieve en vernieuwende mogelijkheden biedt voor de gebruikers. Bovendien moet duurzaamheid een belangrijke rol spelen in het ontwerp.

In het totaal waren er dit jaar 35 bibliotheken uit 19 landen voorgedragen, waaruit er vijf geselecteerd werden voor de shortlist.

De andere genomineerde bibliotheken voor de Library of the Year Award waren dit jaar de Austin Central Library in de Verenigde Staten, de bibliotheek Villa-Lobos Park in Sao Paolo, de door Aat Vos ontworpen jeugdbibliotheek Deichman Biblo Toyen in Oslo en de Tampines Regional Library in Singapore.

School 7 ging in 2017 ook al aan de haal met de titel Beste Bibliotheek van Nederland.
 
Zie ook dit filmpje van KopGroep Bibliotheken naar aanleiding van de nominatie van School 7.
 
Zie verder het interview met Jacinta Krimp en Anita Ruder van KopGroep Bibliotheken naar aanleiding van het winnen van de Award. 


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie