HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gerard Kocx neemt afscheid als directeur Bibliotheek Enschede
03-09-2018
Na ruim 28 jaar als directeur/bestuurder leiding te hebben gegeven aan de H.B. Blijdensteinstichting Openbare bibliotheek voor Enschede zal Gerard Kocx per 1 januari 2019 de bibliotheek verlaten. Hij gaat dan vervroegd met pensioen.  
Gerard Kocx trad in 1990 aan als directeur van Bibliotheek Enschede. Zijn carrière stond in het teken van nieuwbouw/verhuisplannen en bezuinigingen.
 
In een persbericht stelt Bibliotheek Enschede naar aanleiding van het vertrek van Kocx: 'Onder zijn leiding heeft de bibliotheek veel stormen als gevolg van bezuinigingen overleefd en heeft de bibliotheek de koers gewijzigd. Van een bibliotheek met een sterk accent op het uitlenen van boeken naar een werkplaats voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie van alle inwoners.

Ondanks de krappe financiën is de bibliotheek er steeds in geslaagd om alle vestigingen in de wijken open te houden. Hiervoor moest vaak op een creatieve wijze worden omgesprongen met de inzet van mensen en geld. In vergelijking met steden van vergelijkbare omvang heeft de Enschedese bibliotheek een van de laagste subsidiebijdragen en toch de hoogste bereikbaarheid.

De laatste jaren zet de bibliotheek zich in voor een nieuwe koers op basis van 3 pijlers: leesvaardige en mediawijze kinderen; doorontwikkeling kennishuis en vernieuwing van de klassieke bibliotheek.

De centrale bibliotheek is in de loop van de jaren vaak onderwerp van gesprek geweest voor een nieuw pand. Voor het oude V&D-gebouw en het gebouw van het ROC van Twente “De Maere” zijn serieuze verbouwplannen gemaakt. Op dit moment richt de aandacht zich op het Muziekkwartier.'

Tegenover Tubantia geeft Kocx aan nog graag de verhuizing naar het Muziekkwartier aan het Wilminkplein, waar verschillende culturele instellingen huizen, (een verhuizing die vooralsnog nog onzeker is) te hebben meegemaakt. 'Ik geloof enorm in samenwerking. Hoe meer culturele instellingen samenwerken, hoe beter. Er is altijd een meerwaarde. Als je elkaar tegenkomt, inspireer je elkaar,' aldus Kocx.

De carriére van Kocx begon in Bibliotheek Rucphen, daarna was hij twaalf jaar directeur van de bibliotheek in Roosendaal en Nispen alvorens naar Enschede te verhuizen.
 
De Raad van Toezicht van Bibliotheek Enschede start op korte termijn met het werven van een opvolger.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie