HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe bibliotheek Dongen geopend
05-09-2018
Op 1 september is in Dongen de multifunctionele accommodatie De Cammeleur, met onder andere ook de nieuwe bibliotheekvestiging van Theek 5, feestelijk geopend. De Cammeleur is de sociaal-culturele ontmoetingsplek voor alle Dongenaren, waar vier organisaties samenwerken.
Nieuwe bibliotheek Dongen geopend
Sociaal-cultureel centrum De Cameleur biedt behalve aan de bibliotheek ook onderdak aan de Stichting DonckHuys, die de theaterprogrammering doet en multifunctionele ruimtes aanbiedt voor verenigingen of andere groepen of organisaties die iets willen organiseren, ContourdeTwern, een organisatie voor welzijnswerk, en aan KunstPodium, een kunstencentrum dat zich richt op cultuureducatie en cursussen op gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst. Verder is er grand cafë De Cammeleur gevestigd. 

In De Cammeleur (pdf) werken de vier partners samen als netwerkorganisatie. Theek 5 spreekt in een persbericht van een uniek concept. 'Door de gebundelde krachten versterken ze elkaar en bieden samen een laagdrempelig belevingshuis voor alle leeftijden (...) Een ontmoetingsplek in het hart van de gemeente, waar alles mogelijk is. Een plek om te genieten van theater- en podiumkunsten of juist jezelf te ontpoppen tot artiest. Een plek om kennis op te doen, te groeien en ook jouw steentje bij te dragen,' aldus Theek 5. De samenwerkingpartners karakteriseren De Cammeleur (pdf) als een 'sociaal-cultureel belevingshuis waar je straks een kop koffie drinkt, geniet van een theatervoorstelling, balletles volgt, een workshop organiseert of bijvoorbeeld begeleid wordt naar vrijwilligerswerk'.

In De Cammeleur is de collectie van Theek 5 verspreid over drie verdiepingen. Op de begane grond is het grote inlever- en meeneempunt en vindt de bezoeker de collectie tot en met 15 jaar. Ook is hier een Ontdekhoek gecreëerd voor 0-6 jarigen met daarin een kleine tribune die ook als kast gebruikt kan worden. Men kan er ook aanschuiven aan de leestafel in het grand café waar men de kranten en de laatste tijdschriften leest. Op de eerste verdieping vindt men de romans, 16 studie- en flexwerkplekken en kan men gaan dwalen tussen de informatieve boeken in de Dwaaltuin. Hier bevindt zich ook de zogeheten Inspiratiekamer; een ruimte geschikt voor vergaderingen, workshops en flexwerken. In de kantoortuin houden de medewerkers van alle partners kantoor en wordt samengewerkt aan onder andere de gezamenlijke programmering. Op de tweede verdieping treft de bezoeker rondom de dans- en muziekstudio’s  onder andere de collectie bladmuziek, dvd’s en boeken over beeldende kunst aan. Theek 5 biedt verder een uitgebreide programmering met onder andere lezingen, workshops, cursussen en bijeenkomsten.

Bibliotheek Dongen 2 Bibliotheek Dongen 3

Theek 5 spreekt verder van 'bijzondere interieurelementen'. 'De drager in dit ontwerp is een lintkast bestaande uit meer dan 1.000 kastjes (circa 700 van 33x33 cm en meer dan 300 van 33x95 cm). Dit lint loopt door het hele gebouw en verbindt de verschillende activiteiten en gebruikers met elkaar. Alle vakjes samen leveren meer dan 550 strekkende meter aan "plank" op. Bestemd voor de collectie van de bibliotheek, maar ook voor toeristische informatie, creaties die in de atelierruimtes worden gemaakt en bijvoorbeeld kunst van lokale kunstenaars of scholieren. Maar er zijn nog meer bijzondere en verrassende elementen in het interieur te ontdekken. In de entree staat bijvoorbeeld een bank die speciaal voor De Cammeleur gemaakt is. De Dongense bedrijven Montis en ECCO hebben hiervoor nauw samengewerkt. Dongen Pallets heeft het meubilair voor het dakterras gemaakt. Voor de nabije toekomst staan nog meer plannen op stapel. Coca-Cola levert bijvoorbeeld designstoelen gemaakt van pet-flessen en Ardagh Glass zorgt voor een eye catcher in een vergaderruimte. Daarmee krijgt De Cammeleur een uniek Dongens gezicht,' aldus Theek 5.

De Cammeleur heeft ruime openingstijden waardoor de bibliotheek zeven dagen in de week te bezoeken is, ook in de avonduren. Tussen 08.30 en 10.00 uur en van 17.00 tot 24.00 uur functioneert de bibliotheek dagelijks (met uitzondering van de zondag) op basis van selfservice.
 
Foto's met dank aan Theek 5


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie