HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muziekweb neemt muziekcollectie Nationaal Pop Instituut over van UvA
11-09-2018
De cd-collectie van het Nationaal Pop Instituut (NPI), voorheen ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA), is overgedragen aan Muziekweb. Muziekweb voegt hierdoor meer dan 15.000 cd’s toe aan de eigen collectie, waardoor deze voor alle leden van bibliotheken in Nederland beschikbaar komen. 
De collectie van het Nationaal Pop Instituut bestaat uit duizenden cd’s, zowel albums als singles. De collectie bevat alleen muziek van Nederlandse artiesten: gevestigde namen, maar ook lokaal talent of nooit doorgebroken acts. In de NPI-collectie zijn alle soorten popmuziek te vinden, van pop en rock tot house, metal, hiphop en wereldmuziek. 

Het Nationaal Pop Instituut werd opgericht in 1975. Het NPI ontving vanaf 1977 subsidie van de Rijksoverheid. Doel van het NPI was de ontwikkeling en kwaliteit van Nederlandse popmuziek te bevorderen. Het NPI hield zich bezig met diverse activiteiten. Het was betrokken bij verschillende festivals, gaf advies en ondersteuning, deed promotiecampagnes voor Nederlandse muziek in het buitenland, had een eigen albumreeks voor nieuw talent (Unsigned), gaf het tijdschrift Fret uit en stimuleerde Nederlandse popmuziek door het uitreiken van diverse prijzen en awards. Daarnaast had het NPI ook een uitgebreid mediacentrum met informatie over Nederlandse popmuziek (tijdschriften, boeken, foto’s, geluidsdragers) en onderhield het de Popencyclopedie, aldus Muziekweb. In 2008 ging het NPI op in Muziekcentrum Nederland (MCN), het sectorinstituut voor Nederlandse muziek. Bij een grote bezuinigingsronde in 2013 werd het MCN opgeheven. De MCN-collecties werden vervolgens ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Popencyclopedie werd overgenomen door Beeld en Geluid.

Muziekweb heeft in samenwerking met de UvA in 2018 de cd-collectie van het NPI overgenomen. De UvA zag in Muziekweb de ideale partner om de collectie voor het publiek toegankelijk te maken. Voor Muziekweb is de NPI-collectie een waardevolle en mooie aanvulling op de eigen collectie, die al heel veel Nederlandse muziek bevat. De cd’s zullen zo snel mogelijk aan de collectie worden toegevoegd. De cd’s zijn vervolgens ook te leen met een bibliotheekpas, of volledig te beluisteren binnen de bibliotheek.

Een voorlopig overzicht van de NPI-cd’s in de Muziekweb-collectie is in te zien via deze lijst (PDF).

Eerder dit jaar verwierf Muziekweb ook al de zogeheten RASA-collectie, een grote, unieke collectie wereldmuziek, afkomstig van het vroegere Utrechtse poppodium RASA.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie