HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Europees Parlement stemt in met omstreden herziening auteursrecht
12-09-2018
Het Europees Parlement heeft vanmiddag ingestemd met een hervorming van het auteursrecht, waaronder twee omstreden herzieningen, het zogeheten ‘uploadfilter’ en een zogeheten ‘link tax’. 
De nieuwe Europese auteursrechtenwetgeving kent twee artikelen die omstreden zijn, artikel 11 en artikel 13. In artikel 11 wordt vastgelegd dat het overnemen van links en/of summiere informatie van uitgevers een inbreuk op het auteursrecht maakt, waardoor betaald moet worden voor het linken naar content op nieuwssites, ook wel een ‘link tax’. Artikel 13 is het meest omstreden en heeft betrekking op het zogeheten ‘uploadfilter’. Er wordt in vastgelegd dat hostingproviders en internetplatforms als Google, Twitter en Facebook (maar ook veel kleinere platforms) een copyrightfilter moeten installeren om alle inhoud die gebruikers uploaden vooraf te screenen op auteursrechtelijk beschermd materiaal. 
 
De twee artikelen riepen veel weerstand op. Van de link tax wordt gevreesd dat het het plaatsen van hyperlinks sterk zal ontmoedigen. Het uploadfilter wordt gezien als een aanslag op het vrije internet en op de vrijheid van meningsuiting, omdat gevreesd wordt dat de platforms om hoge schadeclaims te voorkomen het zekere voor het onzekere zullen willen nemen en allerhande uploads zullen filteren.

Tal van organisaties, academische instituten en prominente internetpioniers kwamen in het geweer tegen deze twee herzieningen van het auteursrecht, waaronder Wikipedia, Kennisland, de Consumentenbond, Bits of Freedom, Tim Berners-Lee, de bedenker van het world wide web en Brewster Kahle, de grondlegger van het Internet Archive.

Ook de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) sprak zich uit tegen de twee arttikelen. De VOB sloot zich aan bij een aan de leden van het Europees Parlement gerichte open brief waarin 145 organisaties het parlement oproepen zich te verzetten tegen de voorgestelde herzieningen. Deze organisaties vertegenwoordigen onder andere privacy, burgerrechten en mediavrijheidsorganisaties, startups, softwareontwikkelaars, uitgevers, makers, journalisten, radio's, bibliotheken, hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen.
De VOB spreekt in reactie op de uitslag van het debat in het Europees Parlement over een ‘teleurstellende stemming’. ‘Het resultaat van de stemming zorgt ervoor dat er voor sites met betaalde content een belasting komt op hyperlinks (art. 11) en dat internetplatforms een copyrightfilter moeten installeren om inhoud die gebruikers uploaden vooraf te screenen op auteursrechtelijk beschermd materiaal. (art. 13),’ aldus de VOB vandaag.

Het Europees Parlement gaat nu met de Europese lidstaten in onderhandeling over de definitieve invulling van de wet. De JURI Committee Rapporteur Axel Voss heeft hiervoor het mandaat gekregen. De verwachting is dat zij voor de Europese verkiezingen van mei 2019 tot een akkoord komen, waarna het hervormde auteursrecht in werking kan treden, aldus Nu.nl.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie