HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Petitie tegen mogelijke sluiting bibliotheek Zutphen
14-09-2018
Graafschap Bibliotheken is een petitie gestart om te voorkomen dat een van de vestigingen in Zutphen of Warnsveld vanwege recent door de gemeente Zutphen aangekondigde bezuinigingen zou moeten sluiten. Verschillende politieke partijen scharen zich achter de bibliotheek.
Een week geleden maakte de gemeente Zutphen bekend 150.000 euro te willen bezuinigen op de bibliotheek. Dit in het kader van een grote bezuinigingsoperatie van 13 miljoen euro. In een reactie (pdf) op het bezuinigingsvoorstel (pdf) van het Zutphense college stelde de Stichting Graafschap Bibliotheken, die verantwoordelijk is voor de bibliotheekvoorziening in de gemeente Zutphen (in Warnsveld en Zutphen): ‘De consequentie als de gemeenteraad dit voorstel overneemt, is de sluiting van een van beide vestigingen. Gezien de hoogte van het bedrag lijkt dan de sluiting van de bibliotheek in de Broederenkerk realistischer dan sluiting van onze vestiging in ’t Warnshuus.'

De bibliotheek is gisteren, onder het motto ‘Steun de bibliotheken in Zutphen en Warnsveld, teken voor de toekomst’, een petitie gestart om te voorkomen dat een van de Zutphense bibliotheekvestigingen dicht zal moeten. De handtekeningenactie is te vinden op www.petities.nl. Ook liggen er formulieren in de bibliotheek. De petitie zal worden aangeboden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 oktober.
 
De Zutphense afdeling van de SP heeft reeds laten weten de petitie te steunen. De Zutphense SP-afdeling gaat de bibliotheek helpen met het verzamelen van handtekeningen voor het openhouden van de vestigingen, zo verklaart de partij in een bericht op haar website. SP-afdelingsvoorzitter Ellen Jager stelt: ‘De bibliotheek speelt een belangrijke rol in de Zutphense gemeenschap. De afgelopen jaren is er veel in de bibliotheek geïnvesteerd, waardoor het veel meer is geworden dan een hele grote boekenkast. De bibliotheek is een plek waar kennis wordt uitgewisseld, waar gestudeerd wordt, waar mensen elkaar ontmoeten, waar laaggeletterdheid wordt tegengegaan en digitale vaardigheden worden aangeleerd. We mogen niet het risico lopen dat dat voor Zutphen verloren gaat.’ De SP heeft 4 zetels in de 28 leden tellende gemeenteraad en maakt deel uit van de coalitie in Zutphen.
Ook Burgerbelang Zutphen Warnsveld (eveneens vertegenwoordigd met 4 zetels in de raad, maar deel uitmakend van de oppositie) steunt de bibliotheek. Burgerbelang heeft een motie opgesteld die ze wil gaan indienen tijdens een ingelaste raadsvergadering op 20 september en waarmee de partij hoopt te bereiken dat het bezuinigingsvoorstel uit de programmabegroting geschrapt gaat worden. Burgerbelang stelt in de motie onder andere dat de bibliotheken zeer belangrijke maatschappelijke functies vervullen. Mede doordat ze op een laagdrempelige manier laaggeletterdheid tegengaan. Ook is Burgerbelang bang dat, wanneer de bibliotheek uit het Warnshuus in Warnsveld vertrekt, de toekomst van het Warnshuus op het spel komt te staan, aldus Lokaal Gelderland.

Overigens werd op 13 september de eerste van twee zogeheten Forumavonden gehouden over de voorgenomen bezuinigingen. Tijdens deze bijeenkomst liet verantwoordelijk wethouder Mathijs ten Broeke (SP) weten dat als er een vestiging sluit, het die in Warnsveld zal zijn. 'De sluiting van de bibliotheek in de Zutphense Broederenkerk is voor het college nooit onderwerp van gesprek geweest. Want dan zitten we straks met een gigantisch gebouw zonder functie.' Dat betekent dat de andere vestiging in de gemeente, die in het Warnshuus in Warnsveld, wat het college betreft vooral in beeld is om te worden gesloten om de voorgenomen bezuiniging te kunnen realiseren, aldus Lokaal Gelderland.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie