HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekenweek voor Jongeren afgetrapt met bekendmaking Beste Boek voor Jongeren 2018
25-09-2018
Op vrijdagavond 21 september is tijdens de feestelijke aftrap van de eerste officiële Boekenweek voor Jongeren bekendgemaakt dat de autobiografie Wij zeggen hier niet halfbroer van Henk van Straten door een jury van jongeren is bekroond tot winnaar van het Beste Boek voor Jongeren 2018 in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’. Winnaar in de categorie ‘vertaald’ is het Young Adult-boek The Hate U Give van Angie Thomas. 
De twee winnaars werden door een jury bestaande uit zeven jongeren uitgekozen uit een lijst van tien genomineerde boeken (speciaal voor jongeren tussen de 15 t/m 18 jaar) die was samengesteld door een vakjury van volwassenen. De winnaars ontvingen tijdens het International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg een cheque ter waarde van 15.000 euro.

Met de bekendmaking in Utrecht werd de eerste officiële Boekenweek voor Jongeren afgetrapt, die loopt tot en met 30 september. De Boekenweek voor Jongeren is in feite een voortzetting van de campagne Literatour, die door Stichting CPNB en Stichting Lezen vanaf 2015 jaarlijks in september georganiseerd werd. De campagne, die gericht is op het bevorderen van het leesplezier bij jongeren in de bovenbouw van de middelbare school (15 - 18 jaar), gaat met ingang van dit jaar dus officieel verder onder de nieuwe naam 'Boekenweek voor Jongeren'.
 
De campagne heeft drie speerpunten: de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren, 3PAK, een boekenweekgeschenk, en de Literatour, waarbij schrijvers langs scholen touren.

De geschenkbundel 3PAK wordt tijdens de jongerenboekenweek gratis weggegeven in boekhandels, bibliotheken en scholen en is bedoeld voor alle 834.000 leerlingen tussen de 15 en 18 jaar in de bovenbouw, van vmbo tot vwo. Bij de start van de jongerenboekenweek hebben de 3PAK-auteurs Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong de eerste exemplaren van de geschenkbundel in ontvangst mogen nemen. Zij schreven een verhaal speciaal voor het boekenweekgeschenk, dat dit jaar is uitgebracht in een oplage van 82.200 exemplaren. Voor een nabespreking heeft Book&Club video’s gemaakt bij twee verhalen uit 3PAK. Aan de hand van discussievideo’s gaan De Jong en Hofman dieper in op de belangrijkste thema’s uit hun verhalen.

In het kader van de Literatour bezoeken 21 auteurs meer dan 100 scholen in alle provincies van Nederland om jongeren enthousiast te maken voor lezen. De schrijvers zullen zeker 10.000 leerlingen in de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo inspireren door met hen in gesprek te gaan over het schrijverschap, persoonlijke verhalen, literatuur en het lezen van boeken, aldus de CPNB. De scholentour is georganiseerd door de Schrijverscentrale. De deelnemers van de tournee zijn naast de 3PAK-auteurs: Özcan Akyol, Daniëlle Bakhuis, Abdelkader Benali, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Anne-Gine Goemans, Marjolijn van Heemstra, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Murat Isik, Ernest van der Kwast, Alma Mathijsen, Cis Meijer, Gustaaf Peek, Jowi Schmitz, Buddy Tegenbosch en Margje Woodrow.

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en De Schrijverscentrale. NBD Biblion is nieuw als sponsor.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie