De naamsbekendheid van het merk 'de Bibliotheek' groeit sterk, zo blijkt uit het tweejaarlijkse Boekensector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, dat 'de Bibliotheek' een opvallende stijger in het merkenonderzoek noemt. Inmiddels heeft 'de Bibliotheek' een vrijwel even sterk imago als de vaste nummer twee onder de boekverkopers, Bruna.
In de lijst van sterkste organisatiemerken in de boekensector moet de Bibliotheek alleen bol.com en Bruna voor zich dulden en de verwachting is dat de populariteit van de Bibliotheek in de komende jaren verder zal groeien, zo stelt
Hendrik Beerda Brand Consultancy op basis van het tweejaarllijkse Boekensector Merkenonderzoek. Beerda noemt het opmerkelijk dat blijkt dat de Bibliotheek niet alleen het degelijkste imago van de boekensector heeft, maar – na bol.com – ook het meest vernieuwende.
'Na een succesvolle samenvoeging van alle openbare bibliotheken onder één naam blijkt de reputatie van de organisatie flink te groeien. Dit ondanks het oerdegelijke imago. De motor van de reputatiegroei is de omslag die alle openbare bibliotheken doormaken van traditionele boekenuitlener naar ontmoetingsplaats met veel nieuwe functies, zoals cursussen, studie- en werkplek en advies bij het invullen van het belastingformulier,'
aldus Beerda in een persbericht..
De Bibliotheek eindigt in de lijst van populairste boekverkopers en boekuitleners bijvoorbeeld nog voor merken als Primera, AKO en Libris.
'De Bibliotheek wordt veelvuldig genoemd als groeier in de sector. Bol.com is de enige organisatie in de sector met een hogere groeiverwachting. Daarnaast moet de Bibliotheek een aantal promotiecampagnes en auteurs boven zich dulden op de lijst van hardste groeiers’, aldus Beerda.
De top-10 van de sterkste merken van de totale Nederlandse boekensector in 2018 (+ posities in 2016, 2014, 2012 en 2010) ziet er volgens Beerda als volgt uit:
- (1,1,1,1) bol.com
- (5,4,4,4) Bruna
- (3,2,3,2) Kinderboekenweek
- (-,7,6,6) Jan Terlouw
- (8,-,-,-) de Bibliotheek
- (6,6,7,7) Carry Slee
- (4,5,5,5) Boekenweek
- (9,11,13,14) Primera
- (7,8,14,24) Saskia Noort
- (18,15,8,10) Gouden Griffel
Uit het Merkenonderzoek blijkt verder dat de Kinderboekenweek hét belangrijkste moment is om het Nederlandse boek onder de aandacht te brengen. 'Voor de Nederlandse boekensector zijn de promotieperiodes, zoals de Kinderboekenweek, enorm belangrijk. De sector ontbreekt het aan vernieuwing waardoor de publiciteit in de media wordt gedomineerd door de promotiecampagnes. Voor het positief beïnvloeden van het leesgedrag zijn kinderen de meest logische doelgroep. Zij vormen de nieuwe generatie consumenten. Verder blijkt uit het merkenonderzoek dat de promotie van het kinderboek de grootste aanhang heeft onder volwassenen. In alle geledingen van de bevolking bestaat er sympathie voor het kinderboek. Meer aandacht voor de bestaande Kinderboekenweek en wellicht zelfs het opzetten van een tweede promotieperiode is daarom het advies,' aldus Hendrik Beerda.
Enkele andere conclusies uit het Merkenonderzoek:
- Jan Terlouw populairste auteur van Nederland
- Het belang van de literatuurprijzen is beperkt
- Steeds meer boekverkopers met een nationale uitstraling
- Reputatie uitgeverijen zit in de lift; Noordhoff Uitgevers heeft sterkste reputatie
- Bol.com voor 5e keer op rij sterkste merk in de boekensector met hoogste groeiverwachting
Het
Boekensector Merkenonderzoek (pdf) is met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Voor het onderzoek zijn sinds 2010 ruim 6000 respondenten in twee fases ondervraagd. Eerst wordt de spontane bekendheid van de duizenden namen in de boekensector onderzocht. Daarna wordt voor de 50 spontaan bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht en het imago. Elk merk wordt op 40 factoren onderzocht: spontane bekendheid, merkkracht (= gemiddelde van geholpen naamsbekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (17 factoren), aankoopintentie, aankoop en groeiverwachting. Dit jaar is het de vijfde editie van het Merkenonderzoek.