HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Muziekweb voegt 500 wasrollen toe aan collectie
18-10-2018
Muziekweb heeft ruim 500 wasrollen uit de periode 1902-1925 aan haar collectie toegevoegd. De collectie bestaat voornamelijk uit (instrumentale) licht klassieke en populaire muziek. De wasrollen zijn gedigitaliseerd en volledig te beluisteren via Muziekweb. 
Muziekweb stelt naar aanleiding van de verwerving van de wasrollen dat de wasrol een van de eerste geluidsdragers was. De rollen werden geproduceerd in de jaren 1877-1930. Consumenten konden (voorbespeelde) rollen kopen met muziek, maar ook ‘blanco’ rollen, zodat ze zelf thuis opnamen konden maken. De cilinders (zoals de wasrollen ook vaak worden genoemd) werden afgespeeld op een fonograaf. Ook daarvan heeft Muziekweb er enkele in huis. 
 
De Muziekweb-cilinders zijn afkomstig van diverse particuliere verzamelaars, die hun collectie aan Muziekweb hebben geschonken. Veel van het repertoire op de cilinders is internationaal, maar ook Nederlands product ontbreekt niet, zo meldt Muziekweb. Zo zitten er opnamen tussen van Koos Speenhoff en Nap de la Mar. De cilinders zijn volledig te beluisteren via Muziekweb. Het merendeel van de gedigitaliseerde opnamen is afkomstig van het UCSB Cylinder Audio Archive. Dit archief is onderdeel van de bibliotheek van de University of California, Santa Barbara, die over een zeer grote collectie cilinders beschikt. De cilinders uit dit archief zijn na digitalisering en restauratie beschikbaar gesteld in het publieke domein. De cilinders die niet in het UCSB Cylinder Audio Archive aanwezig waren (in totaal 94), zijn gedigitaliseerd en gerestaureerd door Tim de Wolf van Bureau voor Audio Archeologie te Soest. Van alle cilinders zijn transcripties gemaakt in verschillende versies, zoals ‘high end’ archiefkwaliteit en een versie die prettiger in het gehoor ligt. Deze laatste versie is terug te horen via Muziekweb.

Op de website van Muziekweb is een uitgebreide toelichting te vinden over de geschiedenis van de wasrol, de fonograaf en het proces van digitalisering en restauratie van de cilinders uit de Muziekweb-collectie.

De wasrollencollectie van Muziekweb wordt vandaag tijdens een speciale bijeenkomst gepresenteerd. De titels van de wasrollencollectie zijn hier (populair) en hier (klassiek)  te vinden.
 
Eerder dit jaar verwierf Muziekweb ook al een unieke collectie wereldmuziek en nam zij de muziekcollectie van het Nationaal Pop Instituut over van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
Een van de voorstellen in het dit jaar gepresenteerde nieuwe beleidskader voor de zogeheten PLUSfunctie behelst een geleidelijke transitie van Muziekweb in de richting van een erfgoedinstelling, met het oog op het feit dat op de lange termijn de rol van de fysieke muziekdrager lijkt te zijn uitgespeeld, terwijl alternatieve distributievormen binnen het OB-aanbod weinig toegevoegde waarde hebben ten opzichte van het publieksaanbod door internationale marktpartijen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie