HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Educatieve escaperoom Bibliotheek Eemland uit te proberen door bibliotheekmedewerkers
19-10-2018
De door Bibliotheek Eemland in maart van dit jaar geopende educatieve escaperoom is vanaf 1 november ook te bezoeken door collega-bibliothecarissen, zodat zij kennis kunnen maken met dit nieuwe instrument om te werken aan de 21e-eeuwse vaardigheden van leerlingen van de hoogste klassen van de basisschool en van het voortgezet onderwijs.  
De educatieve escaperoom werd door Bibliotheek Eemland in maart van dit jaar in gebruik genomen. Het is volgens de bibliotheek de eerste educatieve escaperoom in Nederland voor leerlingen van groep vijf tot en met acht van de basisschool en alle klassen van het voortgezet onderwijs. De educatieve escaperoom biedt lesstof in de vorm van een interactieve beleving. Binnen één uur moeten alle leerlingen ontsnappen door educatieve puzzels op te lossen. Alle puzzels in de escaperoom hebben te maken met digitale basisvaardigheden en taalvaardigheid. Leerlingen kunnen alleen uit de ruimte ontsnappen als ze een woord goed spellen of een stukje code programmeren. Ook moeten de kinderen nieuws van nepnieuws zien te onderscheiden. Elke klas krijgt andere puzzels, aangepast op het niveau en het leerjaar. De educatieve escaperoom sluit niet alleen aan bij de leerlijnen van SLO (Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling) en bij bestaande leskisten en gastlessen, maar maakt ook deel uit van de doorgaande leerlijn 21st Century Skills van het Medialab van de Bibliotheek Eemland. 

De educatieve escaperoom is tot dusver een groot succes gebleken. Sinds de opening in maart hebben al meer dan 3000 leerlingen de escaperoom bezocht.

Bibliotheek Eemland ontving in juni van dit jaar een innovatiesubsidie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om de escaperoom zodanig aan te passen dat ook bibliothecarissen er kennis mee kunnen maken. Om teams van bibliotheekmedewerkers de escaperoom te laten ervaren moest een extra niveau voor volwassenen in de software worden geprogrammeerd. Hierdoor is het met ingang van 1 november mogelijk om de escaperoom uit te proberen. Elke donderdagavond is er plek voor vijf teams van 3 tot en met 6 personen, die samen proberen te ontsnappen uit de educatieve escaperoom. Aanmelden kan per team (3, 4, 5 of 6 personen) via de website. De eigen bijdrage is €10,- per persoon, zo meldt de KB.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie