HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Jeugdbibliotheek in Noord-Syrië geopend dankzij actie Nederlandse student
22-10-2018
Vandaag opent in Rovaja in Noord-Syrië een jeugdbibliotheek die mede tot stand is gekomen dankzij een inzamelingsactie van de Nederlandse student Ali-Haydar Çakmak. 
Het idee voor de oprichting van een jeugdbibliotheek in de van IS bevrijde, maar door de oorlog ontregelde regio Rovaja in Noord-Syrië ontstond in 2016 bij de inmiddels 21-jarige Venlonaar Ali-Haydar Çakmak, tijdens een stage bij Bibliotheek Maas en Peel in het kader van de opleiding Marketing en Communicatie aan de Gilde Opleidingen in Venlo.
Çakmak besloot een actie op touw te zetten om geld in te zamelen voor het opzetten van de jeugdbibliotheek. In de gastblog die hij op 13 juni 2016 op deze website publiceerde, zegt hij daarover onder meer: ‘In aanloop naar de Maand van de Geschiedenis, die dit jaar in het teken staat van het thema “Grenzen”, organiseert Bibliotheek Maas en Peel verschillende activiteiten zoals lezingen en tentoonstellingen. Zo is het idee ontstaan om een jeugdbibliotheek te openen in Rojava, een gebied waar ik ook persoonlijk betrokken bij ben door mijn Koerdische achtergrond. Wij vinden het van het grootste belang dat vooral kinderen in oorlogsgebieden zich, ondanks de moeilijke omstandigheden, kunnen ontwikkelen en toegang hebben tot boeken. Het doel van dit project is daarom ook om de jeugd een mooie toekomst te bieden en een fundament te creëren zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen. Bibliotheek Maas en Peel heeft aangegeven mij hierbij te willen helpen en steunen.’ 

Mede dankzij de steun van Bibliotheek Maas en Peel en van verschillende bekende Nederlanders, zoals Emile Roemer en Huub Stapel, is Çakmak er in geslaagd voldoende geld bij elkaar te krijgen om de bibliotheek te kunnen realiseren. De bibliotheek biedt vijfhonderd Syrische kinderen de kans om te kunnen lezen. Çakmak wil op die manier een steentje bijdragen aan de wederopbouw van de verwoeste regio, zo meldt 1limburg. Çakmak zal zelf niet aanwezig zijn bij de opening van de bibliotheek; hij wacht liever tot het veiliger is, aldus Omroep Venlo.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie