HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Hengelo als eerste bibliotheek gecertificeerd binnen nieuwe certificeringskader
24-10-2018
Als eerste bibliotheek in Nederland is Bibliotheek Hengelo gecertificeerd volgens de nieuwe kwaliteitseisen. Het nieuwe certificeringskader ‘Kwaliteit in Beeld’ werd deze zomer gelanceerd.
Het nieuwe gemeenschappelijke certificeringskader ‘Kwaliteit in Beeld' werd ontwikkeld opdat bibliotheek-, cultuur- en taalorganisaties jaar in gezamenlijkheid aan de toetsing van hun kwaliteit werken vanuit één kwaliteitskader. Het lag voor de hand om naar één kader voor kwaliteitstoetsing te gaan mede vanwege het feit dat veel bibliotheken en kunstencentra de afgelopen jaren zijn samengegaan. Zo hoeven gecombineerde organisaties maar één keer een audit te ondergaan. Organisaties uit de bibliotheeksector en uit de culturele sector (vertegenwoordigd door Cultuurconnectie), alsmede Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven hanteren daarom sinds dit jaar één certificeringskader.

Het nieuwe certificeringskader (pdf) is flexibel, efficiënt en biedt maatwerk, onder andere voor programma’s en diensten voor geletterdheid. Het nieuwe kader geeft onder andere de mogelijkheid om certificering op maat toe te passen: bijvoorbeeld organisaties met meer functies in één keer te certificeren en voor kleinere organisaties een passende audit uit te voeren. Toekomstbestendigheid van de organisaties en diensten is een centraal element bij de kwaliteitstoetsing. De uitvoering ligt sinds deze zomer in handen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Voor het uitvoeren van het gemeenschappelijke certificeringskader is ook een nieuwe groep auditoren samengesteld.

CBCT is dit jaar begonnen met vier eerste audits: Bibliotheek Hengelo, Muziekschool Hillegom, Factorium in Tilburg en Kunstencentrum Venlo. Bibliotheek Hengelo is de eerste bibliotheek in Nederland die het nieuwe certificeringstraject doorlopen heeft. Op 25 oktober zal Rene Siteur, directeur van Bibliotheek Hengelo, in het bijzijn van wethouder Bas van Wakeren, het certificaat ontvangen van  Willem Camphuis, directeur van CBCT.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie