HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Onze Taal zoekt bibliotheken voor Groot Dictee der Nederlandse Taal
25-10-2018
Op zaterdag 15 december zendt het NPO Radio 1-programma De Taalstaat het eerste Groot Dictee der Nederlandse Taal op de radio uit. De live-uitzending wordt georganiseerd in samenwerking met Onze Taal en wordt verzorgd vanuit Bibliotheek Haarlem. Onze Taal roept ook andere bibliotheken op aan te haken bij de uitzending door het organiseren van hun eigen Groot Dictee op het tijdstip van de radio-uitzending.
De uitzending van De Taalstaat vindt plaats van 11.00 tot 13.00 uur. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd tot vorig jaar uitgezonden op televisie. De NTR besloot na 27 jaar echter te stoppen met het Dictee omdat het programma 'over zijn hoogtepunt heen' zou zijn. De Taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work besloten daarop de handen ineen te slaan en het Dictee op de radio voort te zetten.

De radio-uitzending wordt verzorgd vanuit de bibliotheek in Haarlem, waar twintig bekende Nederlanders het op zullen nemen tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. Het dictee wordt geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls, Philip Freriks leest het voor en Frits Spits presenteert de uitzending. Meedoen kan thuis en in verschillende bibliotheken in het land.

Onze Taal roept bibliotheken op zich aan te melden voor deelname aan het evenement. '[B]ibliotheken kunnen aanhaken bij de uitzending en hun eigen Groot Dictee organiseren op het tijdstip van de radio-uitzending. Onze Taal coördineert de aanmelding van bibliotheken. Iedere deelnemende bibliotheek ontvangt van tevoren een dicteepakket met promotiemateriaal, een attentie voor de deelnemers en alle informatie die nodig is om het dictee te kunnen organiseren. Deelname is gratis. Wel zijn er enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de technische faciliteiten perfect in orde zijn, zodat de kandidaten het dictee goed kunnen volgen, en moet de bibliotheek beschikken over een deskundige nakijkploeg. De deelnemende bibliotheken worden genoemd op de websites en in de communicatie van Onze Taal en/of De Taalstaat. Tijdens de uitzending zullen NPO-verslaggevers enkele deelnemende bibliotheken bezoeken voor een livereportage,' aldus Onze Taal.
 
Aanmelden kan nog tot 12 november.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie