HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA wil met virtual reality-project 'Met andere ogen' dialoog stimuleren
02-11-2018
Op 7 november 2018 start de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) met het interactieve en multimediale project 'Met andere ogen', dat tot stand kwam in samenwerking met Critical Mass en stichting Vreedzaam. Doel van het project is de dialoog tussen Amsterdammers te stimuleren over thema’s als inclusie, sociale (on)gelijkheid en ‘erbij horen’.
De OBA omschrijft 'Met andere ogen' als een 'indringende, interactieve installatie die vier maanden door Amsterdam reist en overal in de stad mensen met elkaar in gesprek brengt over thema’s als inclusie, sociale (on)gelijkheid en “erbij horen”.'
 
In het kader van het project wordt gebruikgemaakt van virtual reality-technologie, via welke bezoekers in het leven van andere Amsterdammers kunnen stappen om zich zo te kunnen verplaatsen in de leefwerelden van stadsgenoten die ze (nog) niet kennen, of met wie ze nooit in aanraking komen. 'Ze luisteren naar hun persoonlijke gedachten en worden geconfronteerd met hun dagelijkse dilemma’s. Zo maken zij kennis met nieuwe geluiden, inzichten en perspectieven. Zoals dat van een LHBTI+-puber van kleur, dat van een Islamitische coassistent, een zwarte moeder met klein kind en dat van een oudere witte man die de stad om hem heen langzaam ziet veranderen,' aldus de OBA.

Luc Lauwers van Critical Mass, betrokken bij de ontwikkeling van het project, zegt over 'Met andere ogen': 'Terwijl maatschappelijke debatten verder verharden, wordt het steeds moeilijker om je in de ander te verplaatsen. Dit heeft grote gevolgen voor hoe mensen met elkaar omgaan. Zowel online als offline. "Met andere ogen" brengt met behulp van een interactieve VR-installatie mensen met elkaar in contact, faciliteert ontmoetingen en laat mensen op interactieve manier kennismaken met elkaar en elkaars perspectief”.'

De bedoeling is dat Amsterdammers na een bezoek aan de VR-installatie aan de hand van de indrukken die ze hebben opgedaan met elkaar in gesprek gaan om ervaringen, gedachten en ideeën uit te wisselen  en zo niet alleen elkaar maar ook de stad beter te leren kennen.

'De inzichten uit deze gesprekken worden op creatieve manieren gedeeld met de stad. De gesprekken worden in dit kader bijgewoond door jonge artiesten met diverse achtergronden, die hun eigen ervaringen en die van bezoekers optekenen. Deze verhalen geven zij vervolgens weer terug aan de stad door middel van podcasts, vlogs en video’s onder begeleiding van Gideon "Gikkels" Everduim. 'Met andere ogen' steunt op die manier tevens jonge Amsterdamse artiesten in hun creatieve ontwikkeling. Het biedt hen een platform én blijft er iets tastbaars achter, ook nadat het project is afgerond,' aldus de OBA.

Het project start op 7 november 2018 in OBA De Hallen en reist vervolgens langs verschillende OBA-vestigingen. De afsluiting van het project is op 20 maart 2019 in het OBA Theater aan het Oosterdok.

Op 21 maart 2019 zullen de verhalen gepresenteerd worden aan de stad op de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Tijdens een grote, openbare en interactieve bijeenkomst in OBA Oosterdok staan de jonge artiesten en hun creatieve producten centraal. Ook zijn er inhoudelijke presentaties door diverse sprekers. 'Zo willen de drie partijen zichtbaarheid creëren, nieuwe groepen betrekken en individuele Amsterdammers aansporen om ook de installatie te bezoeken en met hen op onderzoek uit te gaan,' aldus Luc Lauwers.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie