HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bezuiniging Bibliotheek Zutphen van de baan
07-11-2018
Op 5 november heeft de gemeenteraad van Zutphen besloten de voorgenomen bezuiniging van 150.000 euro op de bibliotheek te schrappen. Een meerderheid van de raad (SP, GroenLinks, PvdA, CDA en D66) steunde een amendement waarin het college wordt opgedragen af te zien van de bezuiniging. 
Begin september werd duidelijk dat de gemeente Zutphen 13 miljoen euro zou moeten bezuinigen. Tot het pakket aan bezuinigingsmaatregelen dat het Zutphense college op 6 september aankondigde behoorde ook een bezuiniging van 150.000 euro op Graafschap Bibliotheken, die in de gemeente vestigingen beheert in de Broederenkerk in Zutphen en in 't Warnshuus in Warnsveld. Gerard Huis in ’t Veld, directeur van Graafschap Bibliotheken, gaf destijds aan te vrezen voor mogelijke sluiting van een van beide vestigingen vanwege de aangekondigde bezuiniging. Een door Graafschap Bibliotheken georganiseerde petitie om te voorkomen dat een van de vestigingen zou moeten sluiten, leverde 6912 handtekeningen op, die op 8 oktober tijdens een raadsvergadering door een delegatie van de bibliotheek werden aangeboden aan de voorzitter van de raad. Tijdens deze raadsvergadering tekende zich reeds een meerderheid af voor het schrappen van de bezuiniging op de bibliotheek, nadat ruim twee weken eerder, op 20 september,  echter nog een motie om de bezuinigingen op de Graafschap Bibliotheken te voorkomen niet werd aangenomen

Tijdens de raadsvergadering van 5 november steunde een meerderheid van de raad het amendement waarin wordt bepaald af te zien van de bezuiniging op de bibliotheek. In het amendement (pdf), dat wordt gesteund door SP, GroenLinks, PvdA, CDA en D66, wordt het Zutphense college opgedragen de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheek van € 150.000,- te schrappen.

Directeur Gerard Huis in 't Veld van Graafschap Bibliotheken toont zich tegenover Contact Zutphen verheugd over het afblazen van de bezuiniging, maar is nog steeds bezorgd over de toekomst van de vestiging in Warnsveld. Bij de aankondiging van de bezuiniging in september stelde Huis in ‘t Veld al dat ook als de bezuiniging niet doorgaat het lastig zou zijn beide Zutphense vestigingen open te houden. Hij stelde destijds reeds sinds oktober vorig jaar in gesprek te zijn met het college over de financiering, met anderhalve ton meer subsidie als minimale inzet. ‘Met onze huidige financiering was het al duidelijk dat de vestiging in 't Warnshuus op het spel stond,’ aldus Huis in ‘t Veld. De bibliotheek had de huur van van 't Warnshuus per 1 januari 2019, en de huur van de Broederenkerk in Zutphen per 1 januari 2020 opgezegd, maar de huuropzegging van de Broederenkerk wordt in ieder geval ingetrokken. ‘Nu gaan we ons sterk maken voor behoud van onze voorziening in Warnsveld en dat vraagt om hele creatieve “out of the box oplossingen”, De wethouder heeft gezegd op korte termijn met alle partijen hierover in gesprek te gaan,’ aldus Huis in ‘t Veld tegenover Contact.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie