HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Eerste lichting Community Librarians studeert af
12-11-2018
Op vrijdag 23 november neemt de eerste lichting studenten van de post-hbo-opleiding ‘Community Librarian' hun diploma’s in ontvangst. De diploma-uitreiking vindt plaats in de Kennismakerij in Tilburg, de ‘proeftuinbibliotheek’ die Bibliotheek Midden-Brabant enkele jaren geleden opende en die begin 2019 verhuist naar de Spoorzone.
Cubiss en Avans+ ontwikkelden de post-hbo-opleiding ‘Community Librarian’ vanuit het idee dat bibliotheken naar brede maatschappelijke bibliotheken transformeren en dat dat andere competenties van bibliotheekprofessionals vraagt. Tot voor kort was er echter een gebrek aan vakinhoudelijke opleidingsmogelijkheden. Cubiss nam daarom begin 2017 het initiatief om de nieuwe (post-)hbo-opleiding ‘Community Librarian’ te ontwikkelen met als doel de innovatiekracht van bibliotheken te versterken. De Innovatieraad van de Koninklijke Bibliotheek kende Cubiss een subsidie toe voor het ontwikkelen van de opleiding, waarna in samenwerking met Avans+ de nieuwe opleiding werd ontwikkeld.

De opleiding ‘Community Librarian’ is gestoeld op de visie van de Amerikaanse bibliotheekinnovator David Lankes, auteur van The Atlas of New Librarianship (2011). Vrij vertaald stelt Lankes dat de bibliothecaris van de toekomst een community librarian (pdf) is. Zestien bibliotheekmedewerkers uit het hele land gingen in oktober 2017 met de opleiding van start en werden daarbij persoonlijk door Lankes toegesproken.
Cubiss publiceerde bij de start van de opleiding de longread Community Librarians, de Nederlandse praktijk, die tot stand kwam in samenwerking met prof.dr. Frank Huysmans (UvA).

De diploma-uitreiking vindt op vrijdag 23 november plaats in de Kennismakerij in Tilburg, de ‘proeftuinbibliotheek’ die Bibliotheek Midden-Brabant enkele jaren geleden opende en die begin 2019 verhuist naar de Spoorzone. De feestelijke uitreiking wordt gevolgd door een inhoudelijk middagprogramma waarbij er rondetafelgesprekken plaatsvinden rond de vragen ‘hoe beweeg je een community’ en ‘hoe breng je de (bibliotheek)organisatie in beweging’ en de afstudeerders vertellen over de resultaten die zij reeds behaalden.

Inmiddels is een tweede lichting gestart met de post-hbo-opleiding. Naar verwachting studeren de deelnemers eind 2019 af. Wanneer een derde lichting zal starten, is nog niet bekend, aldus Cubiss.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Hans van Duijnhoven
14-11-2018 12:01
Mooi. Jonge mensen die het vak op hun manier gaan uitoefenen. Met nieuwe methodieken, maar in de kern nog steeds vanuit eenzelfde houding, mentaliteit. Een oud woord: volksverheffing.
Nu community librarians. Of: de volgende bibliothecarissen. Next librarians.
Die je ook als vroedvrouwen van die volgende samenleving (next society) kunt zien. What's in a name.
https://www.nobb.nl/nobb/nieuws/5787-next-librarians-zijn-de-vroedvrouwen-van-de-next-society

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie