HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Finalisten verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2019 bekend
19-11-2018
De shortlist van de verkiezing van Beste Bibliotheek van Nederland 2019 is bekend. Uit de nominaties koos de jury van Bibliotheekblad de volgende finalisten: Deventer (centrale), Dongen (Theek 5), Harderwijk (Huis van de Stad), Leeuwarden (dbieb), Losser ('t Lossers Hoes) en Vught (Petruskerk). 
In de komende maanden zullen de zes genomineerde bibliotheken, op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar, bezocht worden door de juryleden, die de instellingen met name zullen beoordelen op de criteria die de bibliotheekwet toekent aan het openbaar bibliotheekwerk. Het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in het eigen verzorgingsgebied krijgen daarbij weer extra aandacht. 
 
De uiteindelijke winnaar van de NBD Biblion Award wordt gekozen door de vakjury en het publiek tezamen. Om het publiek, dat gedurende de maand maart zijn stem kan uitbrengen op de website van Bibliotheekblad, een impressie te geven van de onderscheidende eigenschappen van de zes kandidaten, zullen er in die periode videoprofielen van alle kandidaten op www.bibliotheekblad.nl te vinden zijn. Welke bibliotheek uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen, wordt in april 2019 bekendgemaakt op of rond het Nationale Bibliotheekcongres in de Van Nellefabriek te Rotterdam.

De vorige winnaars van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland waren DOK Delft, De Nieuwe Bibliotheek (Almere), de Bibliotheek Wassenaar, de Bibliotheek Hengelo, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (centrale vestiging), de Bibliotheek Arnhem (Rozet), De Tweede Verdieping (Nieuwegein), de Bibliotheek Laren, de Chocoladefabriek (Gouda) en School 7 (Den Helder). Regerend titelhouder is Zwolle (Stadkamer Centrum).


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (3)

conny
11-12-2018 00:27
 Ik wil reageren op nominatie Dongen.
Bibliotheek is zeer kind onvriendelijk vanwege grote trap naar bovenverdieping, waar kinderen zich zeer door aangetrokken voelen. Als begeleider ben je alleen bezig de kinderen in de gaten te houden (vanwege gevaarlijke trap) en kun je geen boeken zoeken.
Alle boeken zijn over hele accommodatie verdeeld. Dus over 3 verdiepingen! Geen sfeer, je zoekt je kwijt;
Ik vind het geen aanwinst.

Bibliotheek Theek 5
31-1-2019 16:47
Beste Conny, allereerst excuses voor de late reactie. Wat jammer om te horen dat je niet enthousiast bent over ons nieuwe gebouw. Theek 5 ziet kinderen als één van de belangrijkste doelgroepen en wil niets liever dan dat zij zich bij ons thuis voelen. Jouw angst omtrent de trap snappen wij. Graag gaan we met jou in gesprek wat hiervoor een oplossing zou kunnen zijn. Voor wat betreft de plaats van onze collectie; er is juist voor gekozen om de collectie over de 3 verdiepingen te verdelen om zo de samenhang en samenwerking met onze partners te versterken. Theek 5 vormt daarmee ook wel de smeerolie van het gebouw. Op dit moment wordt gewerkt aan betere bewegwijzering om het 'kwijtlopen' te beperken en wordt gekeken hoe wij meer sfeer in de diverse hoekjes kunnen brengen zodat echt iedereen zich thuis voelt in ons nieuwe pand. We drinken graag een kop koffie met je om het  bovenstaande door te lopen en staan altijd open voor suggesties. Je kunt daarvoor contact opnemen met Wanda Moelands via w.moelands@theek5.nl Tot ziens!
Melvin
1-3-2019 19:43
ik vind het een hele vezelige rust gevende biebliotheek in Deventer en aardige personeel 

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie