HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Friese bibliotheken lanceren Data Detox Tour
26-11-2018
Van januari tot april 2019 organiseren de Friese bibliotheken een zogeheten Data Detox Tour. Het doel van de tour is om op een leuke manier kennis te delen en met mensen het gesprek aan te gaan over online privacy, persoonlijke data en hun eigen zeggenschap daarover.
In het kader van de Data Detox Tour worden inwoners van Friesland uitgenodigd om in buurthuizen het speciaal ontwikkelde programma ‘De Kleinste Privacyshow van Nederland’ bij te wonen. Tijdens De Kleinste Privacyshow komen vragen aan de orde als: Hoe kan ik het super-slimste wachtwoord bedenken? Hoe herken ik een nep e-mail? Hoe overleef ik cookies? 
Bibliotheken gaan samen met een ‘showmaster’ op pad, om zo slimme kennis te verspreiden en tegelijk een leuke avond met elkaar te hebben. Het programma duurt 1,5 uur en sluit af met een half uur mini-consulten over privacy en internet. Het programma wordt aangeboden in bijvoorbeeld buurtcentra en is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is.
 
Aanleiding voor de Data Detox Tour is de introductie van de Friese versie van de Data Detox Kit, die oorspronkelijk is ontwikkeld door Tactical Technology uit Berlijn, zo stelt het Fries Bibliotheken Netwerk (FBN) in een persbericht. De Friese bibliotheken hebben deze Kit vertaald en geactualiseerd, om inwoners van Friesland te helpen zelf weer grip te krijgen op hun digitale privacy. Met de Data Detox Kit volgt de deelnemer een achtdaagse ‘kuur’, waarbij elke dag een onderdeel van iemands digitale persoonlijkheid behandeld wordt. Het gaat hierbij niet om het minder gebruik maken van bijvoorbeeld smartphone of sociale media, maar juist over het bewuster gebruik maken ervan. De Kit is zowel in een papieren als een online versie beschikbaar. Op de website data-detox.nl kan de ‘kuur’ doorlopen worden.

Naast het organiseren van ‘De Kleinste Privacyshow van Nederland’, willen de Friese bibliotheken ook in gesprek met het onderwijs. Samen met leerkrachten en docenten willen ze onderzoeken wat jeugd en jongeren van de Data Detox Kit vinden en hoe deze kan aansluiten op hun behoeften. Jeroen de Boer, betrokken bij de ontwikkeling van de Kit en de Tour, stelt namens de Friese bibliotheken: ‘We hebben nu een eerste prototype van de Data Detox Kit, maar we willen deze vooral aangrijpen om verder door te ontwikkelen en toepasbaar te maken voor verschillende doelgroepen. Daarom hebben we bedacht om op tour te gaan, om zo in een klap kennis te delen, alsook informatie op te halen voor de tweede versie.’

Binnenkort maken de deelnemende bibliotheken de tourdata en locaties bekend op de website data-detox.nl.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie