HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Tilburg verhuist naar LocHal
05-12-2018
Maandag 3 december is gestart met de verhuizing van de Tilburgse centrale bibliotheek van de locatie aan het Koningsplein naar de LocHal in de Spoorzone. De verhuizing neemt drie weken in beslag.  
De centrale vestiging van de Tilburgse bibliotheek was 26 jaar gevestigd aan het Koningsplein. Deze vestiging sloot op zaterdag 1 december definitief haar deuren met een feestelijke bijeenkomst. Met ingang van 2 januari 2019 kunnen de gebruikers terecht in de LocHal.

De komende drie weken moeten 120.000 boeken worden overgebracht van het Koningsplein naar de LocHal. In vierduizend bakken worden de boeken - plank na plank, gelabeld en al - verhuisd.
 
Angélique de Kort, manager Tilburgse bibliotheken en Mariet Heuts, de projectleider van de verhuizing, beschrijven de nieuwe locatie in het Brabants Dagblad als een totaal ander gebouw. ‘Niet alleen qua vorm en indeling, het geeft ook een heel andere vibe af. Het is alles wat we aan het Koningsplein hebben, maar dan met een enorme plus. Voor ons, maar ook voor de bezoeker. Echt een hele fijne plek, zo centraal in de stad. Je wandelt er zo vanuit het station binnen,’ aldus De Kort en Heuts.

In de LocHal, een oude locomotiefwerkplaats in de Spoorzone, krijgen naast de bibliotheek ook Seats2meet en Kunstloc Brabant onderdak. Ook komt er met het Stadscafé en het Stadsbalkon horeca. Seats2Meet, dat niet alleen werkplekken voor flexwerkers biedt, maar ook ongeveer vijftien uiteenlopende vergader- en trainingsruimtes verhuurt, heeft reeds zijn intrek genomen in de LocHal. KunstLoc (voorheen Kunstbalie en bkkc), de Brabantse organisatie voor cultuureducatie, amateurkunst en professionele kunst, zal samen met de bibliotheek invulling geven aan de expositieruimte in de ontvangsthal. De LocHal biedt 11.200 m2 vloeroppervlak verdeeld over vier verdiepingen. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp was om karakteristieke elementen in de hal te behouden, en vaak ook een nieuwe functie te geven. In de oude smeerolieput werden bijvoorbeeld werkplekken gemaakt. En op de rails die door de hal heen lopen, komen grote, verrijdbare leestafels, die tegelijkertijd ook als podium gebruikt kunnen worden. Maar er zijn ook nieuwe elementen toegevoegd. Zo komt er bij de entree op de begane grond een Stadscafé en expositieruimte. Een groot ‘trappenlandschap’, dat ook kan dienen als tribune of werkplek, verbindt de verdiepingen met elkaar. De eerste verdieping zal vooral ingenomen worden door Seat2Meet. Op de tweede verdieping zal met name de bibliotheekcollectie te vinden zijn. Vanaf de derde verdieping loopt de bezoeker zo het Stadsbalkon op. Verder zijn er verspreid door het gebouw nog zes bijzonder vormgegeven ruimtes te vinden, waar de labs ondergebracht zijn. (Voor een impressie, zie dit filmpje.)
 
Op zaterdag 8 december zal ook de Kennismakerij afscheid nemen van haar huidige locatie in Hal 79 in de Spoorzone om te verhuizen naar de LocHal. Het afscheid krijgt een feestelijk karakter met een programma getiteld de ‘Kennismakerijrevue’. De Kennismakerij zal in de LocHal een nieuw vervolg krijgen in de ontvangsthal en in de vorm van verschillende thematische labs, zoals het Digi-, Food,- Future, Tijd-, Game- en WoordLab. Rond die thema’s worden collecties samengesteld en wordt er actief geprogrammeerd.

De LocHal zal officieel geopend worden met een groot openingsfestival dat plaatsvindt van 25 tot en met 27 januari 2019.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie