HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KRO-NCRV en openbare bibliotheken gaan samenwerken rond kerst
05-12-2018
Voor het tweede jaar op rij gaan KRO-NCRV en ProBiblio een samenwerking aan in het kader waarvan in ruim 170 bibliotheken door het hele land deze kerst een ‘Joris’ Kerstboom’ te vinden zal zijn. Het idee komt voort uit het tv-programma van presentator Joris Linssen waarin hij mensen uitnodigt een boodschap voor een dierbare in de boom te hangen en hun verhaal te delen. Met de actie willen bibliotheken laten zien ook ontmoetingsplekken te zijn.
Het tv-programma Joris’ Kerstboom laat mensen stilstaan bij een bijzondere levensgebeurtenis en biedt mensen een plek om bijzondere verhalen te delen. Met de kerstbomen ontstaat een ontmoetingsplaats in de bibliotheek. De thema’s ontmoeting, verhalen en eenzaamheid sluiten goed aan bij de nieuwe rol van bibliotheek als maatschappelijke partner. KRO-NCRV kan door de samenwerking met bibliotheken de verbinding leggen van het tv-programma met de lokale samenleving. In ruim 170 bibliotheekvestigingen staat in de maand december een opgetuigde kerstboom. Bezoekers worden uitgenodigd om als antwoord op de vraag ‘Wie zet jij in het licht?’ een foto in de kerstboom te hangen. Bibliotheken die deelnemen zorgen dat er bibliotheekmedewerkers en vrijwilligers aanwezig zijn om mensen op weg te helpen en een luisterend oor te bieden. Het ophangen van de kerstballen kan leiden tot mooie gesprekken, aldus ProBiblio in een persbericht. 

De actie is een gezamenlijk initiatief van KRO-NCRV en ProBiblio. In 2017 boden bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland bezoekers al de gelegenheid hun persoonlijke verhaal te delen tijdens hun bezoek aan de bibliotheek. Dit jaar gaat de actie landelijk.

Presentator Joris Linssen gaat in december op bezoek in Bibliotheek Gouda, één van de vijf plekken waar tv-opnames rond Joris’ Kerstboom plaatsvinden. Hij gaat op zoek naar bibliotheekbezoekers met een persoonlijk verhaal. De uitzending is op zondag 23 december om 21.10 uur op NPO2.

ProBiblio heeft voor bibliotheken een toolkit samengesteld die gebruikt kan worden bij het organiseren van de activiteit.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie