HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe vestiging OBA geopend in De Pijp
13-12-2018
Op 10 december heeft in de Amsterdamse wijk De Pijp een nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) haar deuren geopend. De vestiging OBA Amstel maakt deel uit van cultureel centrum Amstel en vervangt de eveneens aan de Tolstraat gelegen vestiging Cinétol, die tot voor kort dienst deed als de wijkbibliotheek voor De Pijp. 
Nieuwe vestiging OBA geopend in De Pijp
Het nieuwe filiaal OBA Amstel is gevestigd in het zogeheten Asscherkwartier, een nieuw stukje stad in De Pijp, rondom het vroegere gebouw van het Stadsarchief en diamantslijperij Asscher. Het OBA-filiaal Cinétol is van de overkant van de Tolstraat verhuisd naar het Asscherkwartier en heet vanaf nu OBA Amstel. OBA Amstel maakt deel uit van Cultureel Clubhuis (CC) Amstel, een samenwerkingsverband van het voormalige Ostadetheater en de bibliotheek. In CC Amstel bevinden zich, naast een theaterzaal met ruim 150 stoelen en de OBA-vestiging, ook een studio en een foyer annex café-restaurant (zeven dagen per week open).
De bibliotheek is ondergebracht in het hart van het gebouw en is daardoor raamloos. Op de begane grond bevindt zich de jeugdafdeling, terwijl op de omloop op de eerste verdieping de volwassencollectie te vinden is. Verder zijn er studie- en werkplekken. De nieuwe bibliotheek herbergt overigens minder dan een derde van de collectie uit het vroegere Cinétol-filiaal, zo stelt Het Parool. De bibliotheek is 37 uur per week open, waarvan 4,5 uur op basis van selfservice. 
 
OBA Amstel 2 OBA Amstel 3 OBA Amstel 4
 
OBA Amstel 5 OBA Amstel 6

Op 7 maart 2017 tekenden de directeuren van de OBA en het Ostadetheater de samenwerkingsovereenkomst. Bij die gelegenheid noemde OBA-directeur Martin Berendse de samenwerking een ideale oplossing. ‘We hebben met heel veel plezier in Cinétol gezeten, maar we stonden voor de keuze: óf voor heel veel geld een verbouwing laten uitvoeren, óf verhuizen naar een nieuwe plek. We willen in alle vestigingen een samenwerking aangaan met een culturele instelling. Op het Javaplein doen we dat al met de Volksuniversiteit, in mei gaat ons nieuwe onderkomen in de Bijlmer open, dat we delen met Imagine IC. De OBA moet een plek zijn waar mensen graag zijn, niet alleen een plek om boeken te lenen,’ aldus Berendse destijds in Het Parool.
Het theater zal qua programmering inzetten op de programmalijnen actief burgerschap, jeugd, jongeren, muziektheater en dans en daarbij actief gaan samenwerken met de bibliotheek. Het Ostadetheater organiseerde eerder al programma’s rondom literatuur en theater, maar hoopt nu met het eigen publiek van de OBA een groter bereik te krijgen. ‘Met de bibliotheek gaan we samen programma's ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van jeugd- en jongereneducatie. Die synergie gaan we zoeken, al blijven we twee aparte ­organisaties,’ aldus Mark Walraven, directeur CC Amstel, op 24 februari 2018 in Het Parool.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie