HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Baarle-Hertog krijgt eerste volledig boetevrije bibliotheek van Vlaanderen
03-01-2019
Met ingang van 1 januari 2019 is de bibliotheek in Baarle-Hertog als eerste Vlaamse bibliotheek volledig boetevrij. Dit is het gevolg van een op 21 december ondertekende grensoverschrijdende administratieve afspraak tussen de gemeenten Baarle Hertog en Baarle-Nassau en Bibliotheek Theek 5 voor de jaren 2019 -2022. 
De bibliotheekvoorziening in de Vlaamse gemeente Baarle-Hertog (circa 2700 inwoners) valt onder de verantwoordelijkheid van Theek 5, dat onder andere ook de bibliotheekvoorziening in de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg, Drimmelen en Gilze-Rijen verzorgt. 
 
De gezamenlijke vergadering van de gemeenteraad van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog ging op 18 december unaniem akkoord met een nieuwe vierjarige overeenkomst (grensoverschrijdende administratieve afspraak) die op vrijdag 21 december werd ondertekend door vertegenwoordigers van de twee gemeenten en Bibliotheek Theek 5. Verantwoordelijk schepen Ann Brosens van Baarle-Hertog gaf bij die gelegenheid aan dat de gemeente aanvankelijk sceptisch was over het idee van een boetevrije bibliotheek, maar zich door de bibliotheek toch liet overtuigen. ‘Theek 5 schafte de boetes in 2017 in haar andere vestigingen af en dat bleek een succes. Zowel de medewerkers als de klanten zijn tevreden. In Nederland is een stevige beweging op gang gekomen rond boetevrije bibliotheken. In drie jaar tijd kan 34 procent van de inwoners van Nederland boetevrij lenen. Een trend die nu lijkt over te waaien naar Vlaanderen, met onze bibliotheek als pionier!,‘ aldus Brosens.

De grensoverschrijdende administratieve afspraak werd ondertekend door mevrouw M. de Hoon-Veelenturf (burgemeester gemeente Baarle-Nassau), de heer L. van Tilburg (burgemeester gemeente Baarle-Hertog), de heer J. Slagboom (secretaris gemeente Baarle-Nassau), de heer J. Vervoort (algemeen directeur gemeente Baarle-Hertog) en Theo Peeters (directeur-bestuurder Theek 5). In de overeenkomst werd niet alleen afgesproken de boetes af te schaffen, maar werden ook afspraken vastgelegd over nieuwe tarieven, toegang tot e-bookcollectie van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek, afspraken over de inzet en vervanging van personeel in dienst van de gemeente Baarle-Hertog en afspraken over de inzet van vrijwilligers in de bibliotheek, zo meldt Theek 5 in een persbericht. De bibliotheek wil ook nauwer samenwerken met andere verenigingen en culturele instellingen in de gemeente. Zo worden programma's van het Cultureel Centrum Baarle en de bibliotheek voortaan beter op elkaar afgestemd.
De bibliotheek voert met ingang van 1 januari 2019 ook drie nieuwe abonnementen in, namelijk een abonnement ‘belangRIJK’ (gratis en vooral voor kinderen), ‘RIJK’ (zes euro) en ‘schatRIJK’ (zestien euro), waaraan verschillende voorwaarden met betrekking tot de uitleentermijn en het aantal te lenen materialen verbonden zijn. (Waarvoor de tarieven in het Nederlandse deel van het werkgebied van Theek 5 overigens liggen op respectievelijk 0 euro, 44,95 euro en 69,95 euro per jaar.) Naast het afschaffen van de boetes krijgen de leden ook een langere uitleentermijn. Ook de abonnementen van de scholen en kinderopvang worden boetevrij gemaakt, terwijl de huidige tarieven voor deze instellingen gelijk blijven.

De openbare bibliotheek Baarle-Nassau/Baarle-Hertog is sinds 1 januari 2007 aangesloten bij de Stichting Theek 5. De bibliotheek is uniek, het is een gemeenschappelijke internationale bibliotheek. Het Nederlandse deel wordt gerund door Theek 5, terwijl het Belgische deel onderdeel is van de gemeentelijke dienstverlening van Baarle-Hertog. De bibliotheek wordt geleid door een Nederlandse programmamaker en een Vlaamse bibliothecaris.

De bibliotheek in het Vlaams-Brabantse Halle is op dit moment overigens reeds deels boetevrij.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie