HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
DBNL viert twintigjarig bestaan
09-01-2019
Dit jaar bestaat de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) twintig jaar. De digitale bibliotheek zal via verschillende kanalen aandacht besteden aan dit jubileum. 
De stichting Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren werd op 6 juli 1999 opgericht door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en zo ontstond een digitale bibliotheek over de literatuur en cultuurgeschiedenis van het Nederlandse taalgebied. Al snel zag de overheid het belang van zo’n digitale bibliotheek en stelde via de Nederlandse Taalunie financiën beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van de collectie. Inmiddels is de DBNL ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en zijn de Taalunie en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek als samenwerkingspartners betrokken bij het beleid, de financiering (Taalunie) en de uitvoering in Vlaanderen (Vlaamse Erfgoedbibliotheek).

Sinds de lancering in 1999 Is de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren uitgegroeid tot een digitale collectie waar bijna 16.000 teksten te vinden zijn die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden: literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie zoals biografieën en audiovisueel materiaal. De collectie, die maandelijks groeit met zo’n 20.000 pagina’s, is op verschillende manieren toegankelijk gemaakt, onder andere via het zogeheten Calendarium, de ‘ngram viewer’ en de ‘Atlas’. Verder zijn er enkele afgeleide projecten en websites, zoals het Algemeen letterkundig lexicon en literatuurgeschiedenis.nl.

De website wordt jaarlijks zo'n vier miljoen keer geraadpleegd door onderzoekers, docenten, studenten en boekenliefhebbers van over de hele wereld. De DBNL-collectie omvat op dit moment meer dan 4,5 miljoen pagina’s uit 16.000 titels en groeit jaarlijks met zo’n 300.000 pagina’s.

DBNL wil dit jaar haar twintigjarige bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan en meldt dat gedurende het hele kalenderjaar via verschillende kanalen de schijnwerpers zullen worden gericht op de digitale collectie. Zo komt in de nieuwsbrief maandelijks een bekende DBNL-fan aan het woord, die vertelt over een schat die hij of zij uit de digitale bibliotheek heeft opgediept. Ook zal er in september een feestelijk evenement in Brussel plaatsvinden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie