HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Online bibliotheek nu ook beschikbaar op Bonaire, Sint Eustatius en Saba
11-01-2019
Vanaf 10 januari 2019 hebben ook de inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de zogeheten BES-eilanden) toegang tot de online Bibliotheek. De Koninklijke Bibliotheek (KB) geeft hiermee invulling aan de toezegging van de minister van OCW hierover aan de Tweede Kamer. Het gaat vooralsnog om een pilotproject van twee jaar.
De KB heeft er hiermee nu voor gezorgd dat de inwoners van Caribisch Nederland, dat wil zeggen Bonaire, St. Eustatius en Saba (de zogeheten BES-eilanden, totaal circa 25.000 inwoners), nu ook e-books en luisterboeken kunnen downloaden van de online Bibliotheek.

Inwoners van deze bijzondere gemeenten van Nederland, die lid zijn (of direct lid willen worden) van de lokale bibliotheek, kunnen bij hun eigen bibliotheek aangeven dat ze gebruik willen gaan maken van de online Bibliotheek, waarna zij een pasnummer en een (tijdelijk) wachtwoord ontvangen waarmee ze kunnen inloggen op de Online bibliotheek, aldus de KB. Daarna hebben ze gedurende een pilotperiode van twee jaar tegen een nultarief volledige toegang tot de diensten van de online Bibliotheek.

Voor de BES-eilanden is specifiek promotie- en informatiemateriaal aangaande de online Bibliotheek ontwikkeld.

Met de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 werden de BES-eilanden bijzondere gemeenten van Nederland, wat betekende dat de toen bestaande Antilliaanse wetgeving stapsgewijs is vervangen door de Nederlandse. De taken van de voormalige Antilliaanse regering zijn overgenomen door de Nederlandse Rijksoverheid, die ook enkele lokale taken overnam.
Caribisch Nederland kent drie openbare bibliotheken, de Queen Wilhelmina Library op Saba, de Public Library St. Eustatius in Oranjestad, Sint Eustatius, en de Biblioteka Publiko Boneiru in Kralendijk, Bonaire.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Susanne
19-2-2019 00:19
Het zou fantastisch zijn als het ook mogelijk zou zijn voor de inwoners van St. Maarten om gebruik te maken van de online bibliotheek. Vooral omdat sinds eind 2018 de enige openbare bibliotheek op de Nederlandse kant gesloten is doordat de de orkaan Irma teveel schade heeft aangericht.

met vriendelijke groet,
Susanne

 
Eef
12-12-2019 21:29
Zijn er in de bibliotheka publico boneiru ook nederlandse boeken te leen?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie