HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek en Google verlengen digitaliseringsproject
18-01-2019
Het digitaliseringsproject van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Google met boekencollecties uit verschillende bibliotheken is alsnog verlengd, waardoor er nog zo’n 20.000 boeken uit zes collecties gedigitaliseerd kunnen worden: de Athenaeumbibliotheek Deventer, ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Universitaire Bibliotheken Leiden, de Openbare Bibliotheek Rotterdam, de Openbare Bibliotheek Arnhem en Atria | Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. 
In 2010 tekenden de KB en Google een overeenkomst waarin werd vastgelegd dat Google minstens 160.000 boeken uit de KB-collectie zou digitaliseren. De overeenkomst was een aanvulling op de eigen digitaliseringsinitiatieven van de KB. Het betrof Nederlandse publicaties van vóór 1900 binnen het publieke domein waarop geen auteursrecht meer rustte. De gedigitaliseerde boeken werden ‘full text’ doorzoekbaar en gratis toegankelijk gemaakt via Google Books en aanvankelijk via de webdienst Boeken.kb.nl, die later opging in Delpher. In april 2013 presenteerden de Koninklijke Bibliotheek en Google Nederland de eerste resultaten van dit samenwerkingsproject. Later sloten ook de universiteitsbibliotheken van de Universiteit van Amsterdam, Leiden en Utrecht zich aan bij het traject. Hiervoor werd de samenwerking tussen de KB en Google steeds verlengd. Inmiddels zijn er in het kader van het samenwerkingsproject zo’n 550.000 geselecteerde boeken van universiteitsbibliotheken, openbare bibliotheken en andere erfgoedinstellingen gedigitaliseerd en online raadpleegbaar via Google Books en Delpher. 

Het digitaliseringsproject van de KB en Google is nu opnieuw verlengd, waardoor er nog zo’n 20.000 boeken uit zes collecties gedigitaliseerd zullen worden: de Athenaeumbibliotheek Deventer, ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Universitaire Bibliotheken Leiden, de Openbare Bibliotheek Rotterdam, de Openbare Bibliotheek Arnhem en Atria | Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Daarnaast worden er opnieuw circa 10.000 boeken van de KB naar Google verzonden. Dit zijn voornamelijk boeken die sinds 2017 in het publieke domein zijn gekomen (boeken met publicatiejaar 1878 en 1879). In totaal worden er in deze uitbreiding, die duurt tot de zomer van 2019, 30.000 boeken naar Google verstuurd, zo meldt de KB.

Overigens meldde de KB in september 2017 nog dat de samenwerking met Google op het gebied van digitalisering in januari 2019 beëindigd zou worden. In het kader van een laatste afsluitende project zou in de loop van 2018 nog worden gewerkt aan de digitalisering van ruim tachtigduizend boeken uit verschillende Nederlandse bibliotheken, te weten: Bibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam, Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen, Tresoar | Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum, Bibliotheek Radboud Universiteit, Tilburg University Library, Maastricht University Library, Centre Céramique Maastricht, Bibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam en TU Delft Library.

Het samenwerkingsproject met Google heeft nu dus toch nog een vervolg gekregen.

Het project wordt gerealiseerd met financiële steun van Stichting Pica.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie