HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Huygens Instituut lanceert Digitale Charterbank Nederland
28-01-2019
Op 25 januari heeft het Huygens Instituut de Digitale Charterbank Nederland gelanceerd. Deze nieuwe website ontsluit in één keer meer dan 150.000 middeleeuwse oorkonden die in Nederlandse archieven worden bewaard. 
Via de Digitale Charterbank Nederland (DCN) kunnen bezoekers online op één plek de vele tienduizenden oorkonden, oftewel charters, doorzoeken die in de verschillende Nederlandse archieven worden bewaard. Ze zijn te doorzoeken op onder andere datum, land, streek, plaats of familie. Toekomstige wijzigingen of aanvullingen door de archieven in hun online aanbod verschijnen vanzelf in de DCN. Van 24.000 oorkonden is op dit moment ook een afbeelding in hoge resolutie beschikbaar. 

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis stelt dat het materiaal dat nu via de DCN toegankelijk gemaakt wordt, nu nog te weinig gebruikt wordt in onderzoek. ‘Alleen de oudste oorkonden, tot rond het jaar 1300, zijn verzameld uitgegeven in moderne edities. En voor de andere oorkonden moet de onderzoeker op alle verschillende websites steeds dezelfde zoekterm invoeren. Dat is allemaal vanaf 25 januari verleden tijd,’ aldus het Huygens Instituut, dat er aan toevoegt dat oorkonden voor de bestudering van de middeleeuwse geschiedenis van groot belang zijn. ‘Zij geven informatie over bestuurlijke zaken of rechtshandelingen, bijvoorbeeld de overdracht van goederen of rechten. Daarmee vormen oorkonden een bron van kennis voor bijvoorbeeld het landsbestuur, internationale handel en de rechtspraak. Maar ook voor genealogisch onderzoek zijn zij onmisbaar.’

De Digitale Charterbank Nederland is tot stand gekomen in samenwerking met De Ree Archiefsystemen en de Nederlandse archiefdiensten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie