HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Zuid-Kennemerland lanceert podcastserie
31-01-2019
Bibliotheek Zuid-Kennemerland is gestart met een serie podcasts. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer voorlezen, leesplezier, laaggeletterdheid en nepnieuws. De reeks podcasts is tot stand gekomen dankzij een innovatiesubsidie van de Koninklijke Bibliotheek.
Bibliotheek Zuid-Kennemerland meldt over haar podcastreeks, toepasselijk de ‘BibliotheekCast’ genoemd, dat de eerste aflevering gaat over voorlezen, terwijl in volgende afleveringen onderwerpen als leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws, mediawijsheid en veilig online gaan behandeld zullen worden. De afleveringen duren ongeveer 15 minuten en laten medewerkers van de bibliotheek aan het woord over het betreffende onderwerp. Er zullen in het totaal vijf afleveringen gemaakt worden. 

De podcastreeks is tot stand gekomen dankzij een innovatiesubsidie van de Koninklijke Bibliotheek. De bibliotheek stelde in een toelichting bij haar aanvraag (pdf) destijds: ‘De Bibliotheek Zuid-Kennemerland wil kennis beschikbaar stellen via thematische podcasts. Het aantal luisteraars naar podcasts stijgt snel en het is een laagdrempelige manier van kennisoverdracht. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland wil de eigen kennis beschikbaar stellen op verschillende gebieden als (voor)lezen, informatievaardigheden, NT1 en NT2 voor verschillende doelgroepen, zoals opvoeders, vrijwilligers, onderwijs, jeugd, NT1- en NT2-doelgroepen. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland ontwikkelt vijf podcasts met verschillende thema’s en een duur van maximaal 15 minuten, per 3 minuten wordt een deelthema behandeld. De podcasts worden toegankelijk gemaakt via de website en het YouTube-kanaal van de Bibliotheek en via algemene kanalen als Sound Cloud en iTunes. Opschaling: elke bibliotheek kan een eigen introductieboodschap toevoegen en de podcasts via bijvoorbeeld de eigen website toegankelijk maken. Er komt een format (blauwdruk) om het gebruik in de branche te stimuleren.’

Inmiddels is ook de tweede aflevering beschikbaar. De podcast is te beluisteren via Spotify, SoundCloud en iTunes.

Het inzetten van podcasts lijkt in de bibliotheekwereld nog relatief zeldzaam. Bibliotheek Den Haag lijkt op dit gebied de voorloper. Daar werd al in 2012 gestart met een reeks podcasts waarin ‘schrijvers, dichters en denkers [met] elkaar in gesprek [gaan] over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving’. Verder heeft de OBA de podcast OBA Live, een door Theodor Holman gepresenteerd programma over cultuur en boeken, dat tot 1 januari 2016 werd uitgezonden op de radio. Het programma moest echter worden gestaakt vanwege bezuinigingen bij de omroep, waarna het werd voortgezet als een podcast onder de vleugels van de OBA.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie