HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Poëziecentrum lanceert nieuw platform voor poëzie
01-02-2019
Het Vlaamse Poëziecentrum heeft ter gelegenheid van de Poëzieweek 2019 samen met verschillende partnerorganisaties het nieuwe digitale poëzieplatform Poëzie-Centraal gelanceerd.  
Het Poëziecentrum omschrijft Poëzie-Centraal als ‘de toegangsweg tot alles wat je altijd al hebt willen weten over het poëzielandschap in Vlaanderen’. Poëzie-Centraal biedt de bezoeker het laatste nieuws over dichters en hun werk, de verkoop van poëzie, polemieken en tendensen, uitgeverijen, prijzen. Het platform wil het antwoord bieden op uiteenlopende vragen als: Welke e-books poëzie bestaan er? Welke poëzieactiviteiten vinden er plaats? Aan welke poëziewedstrijden kan je deelnemen? Welke dichter verkocht de meeste bundels de voorbije maand? 
 
Daarnaast is op Poëzie-Centraal ook een overzichtelijke databank van Nederlandstalige Belgische dichters uit de twintigste en eenentwintigste eeuw te vinden. Die databank zal niet enkel door Poëziecentrum zelf onderhouden worden. In het najaar van 2018 vond een crowdsourcing-actie plaats, waarbij Vlaamse dichters uitgenodigd werden om een digitaal profiel aan te maken. Velen gingen op die uitnodiging in en geleidelijk aan zullen al die profielen zichtbaar worden op Poëzie-Centraal. Door alle dichters, ook degenen die niet publiceren bij grote uitgevers, de kans te bieden om hun eigen profiel aan te vullen, hoopt Poëzie-Centraal nog onontdekte poëtische parels zichtbaar te maken voor een groter publiek. Er is niet enkel ruimte voor 'traditionele dichters', maar ook spoken word-performers worden opgenomen; in plaats van een lijst van publicaties, wordt hun werk in video's getoond. Samen met studenten Nederlands en andere geïnteresseerden zullen de komende weken en maanden daarnaast nog meer profielen aangemaakt worden voor de vele overleden Vlaamse dichters.

Het platform bevat verder het onderdeel ‘In de bib’, waar een overzicht te vinden is van de meest recente poëzieaanwinsten in de Vlaamse openbare bibliotheken en waar de bezoeker (via doorlinken naar bibliotheek.be) kan zoeken naar dichtbundels in de bibliotheek van zijn of haar keuze.

Voor de informatie over als e-book verschenen dichtbundels werkt het platform met twee stromen: een via de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en een van Boek.be/Meta4Books. Enerzijds de titels die via DBNL vrij beschikbaar zijn en anderzijds de bundels die nog in het commerciële circuit te koop zijn. Met DBNL wordt verder nog samengewerkt door vanuit het platform door te linken naar auteursinformatie in DBNL.

Poëzie-Centraal richt zich voorlopig alleen op Vlaamse poëzie, maar hoopt spoedig te kunnen uitbreiden naar Nederland.

Het in 1980 opgerichte Poëziecentrum is een informatie-, documentatie- en studiecentrum in Gent voor Nederlandstalige poëzie en anderstalige poëzie in Nederlandse vertaling, met als missie op een laagdrempelige manier zo veel mogelijk mensen te laten kennismaken met poëzie.

De Poëzieweek 2019 vindt plaats van 31 januari tot en met 6 februari. Dit jaar is het geschenk voor de Poëzieweek geschreven door Tom Lanoye, die aan het woord komt in Bibliotheekblad nummer 1 van 2019.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie