HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA viert 100-jarig bestaan met 100 dagen feest
04-02-2019
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) bestaat dit jaar honderd jaar en viert dat met een feestperiode van honderd dagen die op 8 februari ingaat, exact een eeuw na de oprichting van wat als de voorganger van de OBA wordt gezien: de Amsterdamse Openbare Leeszaal en Bibliotheek. Gedurende de feestperiode wordt er een keur aan activiteiten georganiseerd, onder andere een ‘karavaan’ met gratis voorstellingen, muziek, theater, taal- en jeugdactiviteiten die alle stadsdelen aandoet. Ook ontvangen alle basisschoolkinderen uit groep 3 tot en met 8 het speciale doeboek Hoe word je een super-Amsterdammer?. 
De eerste ‘Amsterdamse Openbare Leeszaal en Bibliotheek’ opende op 8 februari 1919 haar deuren aan de Keizersgracht. Er waren een studiezaal, een krantenzaal, gespecialiseerde studieafdelingen in handel, economie en techniek en een muziek- en blindenbibliotheek te vinden. In 1930 waren er in Amsterdam zes officiële vestigingen en 49 wisselbibliotheken, improvisorisch ingerichte ruimtes om toch de leeshonger te kunnen stillen. Tot in de jaren zestig bestonden er naast de OBA ook veel kleinere, particuliere bibliotheken, meestal gevestigd in kantoorboekhandels, die overwegend lichte ontspanningslectuur aanboden, maar toen de OBA dat ook begon te doen verdwenen de kleinere, concurrerende winkelbibliotheken langzaamaan. In de jaren zeventig begon de OBA te streven naar spreiding en laagdrempeligheid door meer een buurtinstelling te worden. In 1977 verhuisde de hoofdvestiging naar de Prinsengracht. In de daaropvolgende decennia begonnen bezuinigingen in toenemende mate een rol te spelen, waardoor de bibliotheek zich uiteindelijk gedwongen zag zeven vestigingen te sluiten. Op 07/07/2007 opende de OBA echter een nieuwe centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland. Tegenwoordig omvat de OBA naast de centrale bibliotheek 26 vestigingen en is zij de grootste culturele instelling van de stad. 

Ter gelegenheid van haar eeuwfeest organiseert de OBA vanaf 8 februari gedurende honderd dagen tal van activiteiten. De OBA spreekt zelf van een ‘karavaan van gratis voorstellingen, muziek, theater, taal- en jeugdactiviteiten’ die langs alle 27 vestigingen zal trekken. Verder organiseert de OBA op 11 en 12 februari onder meer de conferentie Brave New Learning, die in het teken staat van leren en ontwikkelen in de 21e eeuw.
Daarnaast ontvangen alle basisschoolkinderen (groep 3 t/m 8) ter ere van het eeuwfeest het speciale doeboek Hoe word je een super-Amsterdammer?.Het eerste exemplaar wordt op 8 februari aan Prinses Laurentien uitgereikt door OBA-kinderdirecteur Lucy Ibrahim

De geschiedenis van honderd jaar openbare bibliotheek in Amsterdam is door auteurs Joosje Lakmaker en Elke Veldkamp beschreven in een speciaal jubileumboek, getiteld Amsterdammers en hun bibliotheek. (Voor een interview met beide auteurs, zie Bibliotheekblad, nummer 1 2019)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie